Plastsvenskan

SPORTBLADET

Nästan hälften av matcherna spelas på konstgräs: ”Inte bra”

Foto: Trivs på plast Ett föredöme Elfsborg presterar på planen och utanför densamma sköter klubben sig på bästa sätt.

Sverige är på väg att bli ­ensamma i Europa med en högstaliga där majoriteten av matcherna spelas på konstgräs.

Det var inte tanken från ­början.

Konsekvenserna är oöverblickbara.

Jag minns det som i går. Mars 2002 och det var kallat till presskonferens på Råsunda med ­dåvarande presidenten för det europeiska fotbollsförbundet (Uefa). Ämnet på dagordningen var främmande – konstgräs.

– Vi vill att ungdomar ska vänja sig vid den nya typen av konstgräs. Utvecklingen går åt det hållet att inom tio år så spelas nog de flesta EM- och VM-kvalmatcher på den här typen av underlag, sa Lennart Johansson.

Så blev det inte, inte alls.

Däremot spelas nästan hälften av de allsvenska fotbollsmatcherna numera på plast. Om två-tre år – när även Häcken, Hammarby och Djurgården har konstgräs genom nya arenor – kan vi ha en allsvenska där endast en dryg fjärdedel av matcherna spelas på äkta gräs. Exemplet utgår från att Malmö, Helsingborg, Blåvitt, Kalmar och AIK är kvar i högsta serien över tid, övriga elva är konstgräslag.

”Inget vi räknade med”

Dagens Nyheter presenterade i veckan statistik som bekräftade att underlagsbyten påverkar resultaten negativt. Håkan Danielsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundets fotbollskommitté, konstaterade:

– Det är inte bra och det var ju givetvis inget som vi räknade med.

Jag är egentligen inte emot konstgräs. Det finns fördelar som att vi har en potentiell ­supergeneration födda 1992 som kunnat träna ordentligt i hela ­sina fotbollsliv, även vintertid. Och för föreningar norr om Dalälven är det kanske en förutsättning, klimataspekten är jag inte mannen att reda ut. Men en vanlig orsak bakom att allt fler arenor anlägger konstgräs – och ­inte de hybridmattor som kommer starkt i andra länder och som klassas som gräsplaner – är att konstgräset är billigt. Redan 2002 sa Lennart Johansson:

– Jämfört med en vanlig fotbollsplan minskar driftskostnaderna avsevärt.

Blir sämre på gräs

En viktig fråga är hur det påverkar Sveriges internationella slagkraft om fler lag likt Elfsborg presterar sämre och sämre på gräs. Detta påstår tränaren Jörgen Lennartsson vara trams, underlaget är ingen faktor för resultat, hävdar han. Men där står Elfsborgstränaren numera rätt ensam. Jag antar att Lennartsson inte vill att det ska bli ett hjärn­spöke för hans spelare, han vill ”mota Olle i grind”. Problemet är att Olle redan sitter i fåtöljen och smuttar på en whisky.

Sverige är på väg att bli enda landet med en högsta­-liga där majoriteten av matcherna spelas på konstgräs. Vilka konsekvenserna blir för svensk fotbolls utveckling är det ingen som kan överblicka men en sak är säker – det var inte så här det var tänkt.

LAUL DELAR UT VECKANS L

L L L L L

LASSE NILSSONS KAMPANJ

Anfallaren startade kampanj på Twitter där han antydde att undertecknad håller på Malmö och motarbetar Elfsborg. Sådant gnabb gillas. Och den var dessutom ny. Tidigare har jag beskyllts för att vara fiskrensare, råtta, apa, brajare och heifare – aldrig iffiff:are. Men jag gillar Elfsborg. Öppen förening, sympatiskt folk i ledningen och ödmjuka spelare. Om de bara kunnat spela fotboll på gräs hade jag inte haft några synpunkter alls.

L L L L

ANDREAS ALMS OMTÄNKSAMHET

I den konstgräsartikel om Lennart Johansson som jag refererar till i krönikan fanns även ett citat från Andreas Alm, 28-årig anfallare i AIK. Vad tyckte han om en nymodighet som konstgräs då?

– Hoppas jag har slutat lira när det blir verklighet. Dessutom tycker jag synd om alla vaktmästare. Brukar vara sköna personer och vad ska de göra i så fall?

Z Z Z

PHILIP HAGLUNDS KONTAKTANNONS

I en blogg på Offsides hemsida skrev Blåvitts Philip Haglund en kontaktannons där han söker kärleken. Som expert i ämnet måste jag givetvis recensera: det var fyndigt skrivet och lagom självutlämnande. Men ännu så länge har jag inte sett någon kalla honom för en pajas som förlöjligar sig själv inför hela svenska folket, då stannar betyget på tre svaga Zlatan.

L L

JÖRGEN LENNARTSSONS BLUFFELVA

Lennartsson erkände att han medvetet lämnade in en felaktig, officiell startelva timmen före avspark i syfte att lura motståndaren Häcken. Bluffen gick aldrig hem och tyvärr är det fler allsvenska tränare som håller på med otyget. Jag hängde ut "Tuffe Uffe" på bloggen och nu återstår att se om han eller någon annan är fräcka nog att fortsätta att vilseleda journalister, kommentatorer och publik.

L

MIKAEL STAHRES TACKLING

Efter förlusten mot Kalmar ska Mikael Stahre ha tacklat till journalisten Göran OT Dahlberg, 73, för att denne intervjuade Daniel Sobralense direkt efter slutsignalen. Den pressade Blåvittränaren lär haft en blick galnare än Jack Nicholson i The Shining, och stackars OT berättade att han aldrig varit med om liknande, inte ens under sina 40 år som skolchef på Öland. Nu hoppas Blåvitt-fansen på Stahre som central fältare mot Sundsvall.