Legendar på väg mot elfte segern i Dakar

avAnna Andersson

Publicerad:

Peterhansel har nästan 45 minuters försprång – Despres mer hotad i mc-klassen

Foto: AP
Stephane Peterhansel har trekvarts försprång.

Stephane Peterhansel är på väg mot sin elfte seger i Dakar.

In på den sista dagen har han nästan 45 minuters försprång.

Visserligen var det Robby Gordon som vann den 13:e etappen av Dakarrallyt och tog sin andra seger. Etappen startade 2700 m över havet och förarna tog sig sedan nedför i 441 km. För totalledaren Stephane Peterhansel blev det bara en niondeplats i mål och han förlorade närmare sex minuter på Giniel de Villiers som var fyra - men i det stora hela hade det ingen betydelse eftersom Peterhansel fortfarande har 44 minuter och 38 sekunders försprång in på den avslutande etappen och är så gott som klar segrare i Dakarrallyt för elfte gången.

Konstiga ljud

– Vi visste att vi var tvungna att ta oss igenom den här dagen utan problem och det var stressat i bilen när vi körde över de första sanddynerna. Sedan började vi lyssna på motorn och hörde alla möjliga konstiga ljud. Vi ville inte ta några risker och tappade ett par minuter, men vi lyckades försvara ledningen, säger Peterhansel.

- Vi leder väl fortfarande med ungefär 45 minuter så vi kommer att vara försiktiga, men vi tar det absolut inte lugnt. Vi vet hur det är, någonting kan hända ända fram till dess att vi kör över mållinjen. Även om det bara är en kort specialsträcka så måste vi klara av den innan vi kan tänka på någonting annat.

Despres i ledningen

I mc-klassen var Franciso Lopez, Chile, först i mål, före fjolårets segrare Cyril Despres. I sammandraget är däremot ordningen den omvända och Despres kan i dag ta sin femte seger i tävlingen. Det skiljer nu ungefär åtta minuter till fransmannens favör, men Lopez tog in hela åtta minuter under dagens etapp.

- Det handlar inte om taktik i den här tävlingen, det är rally. Vi körde 440 km och det kändes bra i början, men det var svårt att navigera, säger Cyril Despres.

- Det är allt för tidigt att fira nu, vi måste köra 220 km till i dag och i morgon är det 690 km. Det är allt annat än en promenad i parken.

Sveriges enda deltagare Thomas Berglund tvingades bryta mc-tävlingen på den 12:e etappen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally