Firar midsommar – som hetast i Sverige

SPORTBLADET

”Har inte firat på fyra år så det ska bli jättekul”

Foto: Trevlig helgAshley Key, flankerad av systrarna Eldebrink, visade vägen med sina 21 poäng i skrällen mot Montenegro.

Först blev hon hjälte mot Montenegro.

Nu väntar midsommarfirande för Ashley Key och resten av det svenska laget.

– Jag är bara glad att min familj är här, det är min midsommar, säger hon.

Sverige stod för en ny skräll och slog Montenegro med 69–58 i mellanrundans första match. Frida Eldebrink ägde den första halvleken. Ashley Key den andra. Sverige stjärnor stod för 17 respektive 21 poäng och sänkte förhandsfavoriten Montenegro.

”Ashley kan ta över”

Efter segern hyllades båda.

– Det är inte så många lag som har förmånen att ha en joker som Ashley. Hon kan komma in i femminuters- perioder och ta över en matchbild. Frida fick äntligen en match där hon hittade rytmen tidigt vilket är viktigt för oss. När Frida spelar bra offensivt skapar det lägen för andra och dessutom ger det oss enkla poäng, säger förbunds- kaptenen Lars Johansson.

Nu väntar midsommar- firande för det svenska laget som uppladdning inför morgondagens match mot Turkiet. Och midsommar är något som nyblivne svenska medborgaren Ashley Key har full koll på efter sina fem år i Sverige.

”Fisk i potatis går inte”

– Förra sommaren var vi i USA. Då lagade vi hela grejen och alla i min familj var också med. Jag gillar den svenska midsommarmaten. Jag äter sill, men inte Janssons. Det går inte. Fisk i potatis går inte, säger 28-åringen som fick stöd på läktaren av familjen som just anlänt till Frankrike.

– Jag är bara glad att de är här. Det är min midsommar, säger Key.

Atena fixar

Lagets team manager Atena Gerontidou har planerat midsommarfirandet sedan länge och att laget är i Frankrike är inget som hindrar. Gräddfilen, kaviaren och lösgodiset togs med från Sverige och Stefanie Yderströms mamma Lotta Enjebo har fixat resten av matchen.

– Jag vet inte exakt vad som kommer att hända, men jag vet att hon har gjort Janssons, skagenröra, färskpotatis och sill så det är allting. Det kommer att bli en riktigt bra midsommar, säger Frida Eldebrink.

Även Danielle Hamilton-Carter ser fram emot lite svenska traditioner:

– Det ska bli jättemysigt att fira midsommar. Jag har inte firat på fyra år så det ska bli jättekul. Förhoppningsvis får vi lite god mat och så. Jag har hört ryktesvägen att det kanske blir lite köttbullar och det är det enda som behövs.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket