”Jävligt glad att vi inte dömde mål”

Av: Per Bohman, Simon Bank, Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Djurgården rasar mot domarteamet efter målrånet: ”Horribelt”

1 av 8 | Foto: C MORE
C Mores grafik visar att bollen är inne.

Martin Hansson och hans domar-kollegor är nöjda med att de inte dömde mål på Nahir Oyals avslut.

Men förklaringen väcker ilska bland Djurgårdens spelare.

– Det är bara pinsamt! skrek Amadou Jawo mot domarna efter matchen.

Den assisterande domaren Per Brogevik har haft det hett om öronen på sistone. Den 17 april vinkade han bort Kwame Karikaris regelrätta 1–0-mål mot Malmö för offside.

I dag, när Djurgården förlorade mot Syrianska med 0–1, hamnade han åter i fokus.

Efter tumult i Syrianskas straffområde i den 69:e minuten tryckte inhopparen Nahir Oyal till bollen – som såg ut att ha passerat mållinjen när målvakten Dwayne Miller stötte ut den.

Såväl Oyal som Miller var säkra på att bollen var i mål, liksom flera andra spelarna och ledare som Sportbladet pratade med efteråt.

Men Hansson och Brogevik försvarar sitt beslut.

– Ska någon dömas här måste det finnas säkra bevis. Enligt vad vi kan se är inte bollen över linjen. Per är ju precis i linje när det händer, säger Hansson.

”Amatörer har ofta svårt”

Per Brogevik håller med:

– Jag står bra där och min känsla är att hela bollen inte är inne.

Domarlaget förklarar att ”amatörer” ofta har svårt att avgöra huruvida en boll går över mållinjen eller inte.

Martin Hansson menar att det på repriser kan se ut som om bollen är inne – särskilt när den är i luften – när den i själva verket inte passerat linjen.

Även när ni har sett bilderna efteråt så menar ni att bollen inte är över linjen?

– Exakt, så är det. Det lätta för Per hade varit att visa mål, det hade varit det lätta beslutet, säger Martin Hansson och fortsätter:

– När jag ser på repriserna är jag jävligt glad att vi inte dömde mål.

”Behöver glasögon”

Mitt i Martin Hanssons utläggning om varför det inte var mål bryter en upprörd Amadou Jawo in.

– Menar han att det inte var mål? frågar han Sportbladet reporter innan han skriker till domarna:

– Eller så erkänner man bara att man har fel! Det är bara pinsamt!

Även tränaren Anders Johansson och lagkaptenen Erton Fejzullahu sågade beslutet.

– Det är horribelt, säger Johansson.

– Domaren behöver glasögon, eller i alla fall linser. Sådana här skador kan skada jävligt mycket. Det känns som att Hansson har en bra position, ändå låter han linjedomaren ta beslutet, säger Fejzuallhu.

– Vilken är din inställning till målkameror? Ska de införas i allsvenskan?

Björn Wesström, sportchef AIK

– Jag har ingen åsikt just nu. Det får fattas beslut i frågan först. När jag ser ett förslag eller underlag med saker för och emot så kan jag också säga vad jag tycker. Vi följer de regler som finns i allsvenskan just nu, och det är allt jag har att säga.

Ola Danhard, klubbdirektör BP

– Personligen tycker jag att man kan få använda sig av tekniker för att se om det är mål eller inte. Det är ju trots allt en avgörande händelse i en fotbollsmatch. Jag tycker målkameror borde testas i allsvenskan.

Jesper Jansson, sportchef Helsingborgs IF

– Jag tycker att man borde kunna utnyttja tekniken som redan finns och istället använda sig av fjärdedomaren som får titta på livebilder på skärmen och därefter rapportera till huvuddomaren. Därför ser jag hellre att vi använder oss av den tekniken vi redan har i allsvenskan.

Martin Kurzwelly, klubbdirektör Göteborg

– Jag personligen är för ett införande av målkameror. Detta för att kunna säkra mål och kolla upp tvivelaktiga saker.

Ghayath Moro, fotbolls-ansvarig, Syrianska

– Jag tycker det behövs på alla möjliga sätt. Jag förstår inte att beslut om målkameran inte fattats än. Det skulle gynna alla. Självklart vill jag ha målkameror i allsvenskan.

MatsKarlsson, sportchef Åtvidaberg

– Det är en framkomlig väg att gå och en bra grej. Mål ska vara mål. Självklart kan det vara en kostnadsfråga på vissa ställen, men Sveriges högsta serie borde kunna införa det.

Stefan Andreasson, Sportchef Elfsborg.

– Jag tycker det är viktigt att fotbollen får behålla sin identitet och att tekniken inte tar över. Jag tycker att det mänskliga har en charm och om man ska ändra på något så kan man ju utöka antalet domare. Sen undrar jag var man i såna fall ska dra gränsen. Vid tveksamt mål, straff eller offside. Jag tycker inte man ska införa målkameror i allsvenskan.

Per-Olof Jönsson, klubb-direktör Öster

– Den tekniska utrustningen är framtiden. Jag säger ja till målkamera om det tekniska sker på ett smidigt sätt. Och det är väl framförallt i allsvenskan de ska testas.

Thomas A Borstam, sportchef Mjällby

– Det vore inte fel att få det testat. Det infaller ju omdiskuterade situationer några gånger per säsong och därför vore det spännande att få frågan om målkameror utvärderad. Det borde ju dessutom underlätta för domarna eftersom det inte är enkelt att hänga med alla gånger. Så ja, jag är positiv till målkameror i allsvenskan.

Publicerad: