Jonssons test skrämde bort SVT

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Fler åkare pressades – Niklas Jonsson rentvådde sig själv

1 av 8 | Foto: Bildbyrån
DE PEKAS UT I SVT Lars Håland, Sverige (2 medaljer i stora mästerskap). Svensken hade nyligen gjort comeback och slutade på en femte plats i Lahtis. Han ska då ha haft ett blodvärde på 175.

Lars Håland är inte ensam.

För Sportbladet berättar ytterligare två svenska åkare att de konfronterades av Uppdrag granskning. En av dem slog tillbaka direkt för att bedyra sin oskuld.

– Jag gick till en vårdcentral och tog nya tester som jag gav till SVT. Ett visade 166 och det andra 175, berättar Niklas Jonsson.

SVT:s Uppdrag granskning kunde med hjälp av hemliga listor visa hur skidåkarnas blodvärden sköt i höjden i slutet av 90-talet och Lars Håland, 50, ställdes mot väggen med ett blodvärde på 175. Sportbladet har varit i kontakt med två före detta åkare som fått samma samtal.

– Jag blev kontaktad av Uppdrag granskning angående ett blodvärde på 164, säger Niklas Jonsson, 43, silvermedaljör i Nagano-OS 1998.

– Men det var normalt för mig, så jag gick till en vårdcentral och tog nya tester. Ett visade 166 och det andra 175. Och det här är alltså nu, långt efter att jag avslutat karriären.

Fick inga fler frågor

Jonsson skickade sina tester till Uppdrag granskning som då valde att inte söka upp honom för någon vidare intervju. Samma process tillämpades på Henrik Forsberg, 46.

– De konfronterade mig med ett värde på 167 från testerna i Lahtis. Det verkar som att många hade höga värden därifrån så man undrar ju om det var något lurt med mätningarna. De flesta av oss hade kommit direkt från tävlingar i japanska Hakuba och jag tror att det kan ha påverkat.

I dokumentären påstås det att blodvärden från höghöjd sjunker inom 48 timmar?

– Jag är inte säker på att det stämmer. Sen har jag pratat med flera av våra gamla läkare som säger att blodvärden är väldigt individuella.

Tror du att det förekom manipulation med blodet på 90-talet?

– Ja, garanterat. Samtidigt är det konstigt, för om det pågick så mycket fuffens som programmet påstår så är det konstigt att jag aldrig blev tillfrågad om att ta preparat. Man har varit ute på så många världscuptävlingar, men jag har aldrig varit med om att något frågat eller ens antytt att: ”Skulle du vilja prova det här?”

UPPGIFTERNA SOM SVT HAR PRESENTERAT

Det omtalade avsnittet av Uppdrag granskning sändes i går kväll. Reportern Hasse Svens har tagit del av originalpapper som ‧visar blodvärden från skid-åkare i samband med en världscupstävling i finska Lahtis 1997. Där framkommer att flera av de som var allra framgångsrikast under åren 1997–1999 hade blodvärden mellan 170 och 190. Högt över det normala (runt 140).

Svenske antidopningsexperten Bengt Saltin säger i reportaget att ”någon form av blodmanipulation pågick” och att det ”troligtvis rör sig om otillåtna medel”.

Publicerad: