Basket

Helt obegripligt att peta Jerebko

Av: 

Petter Westin

SPORTBLADET

Petter Westin: Detroits tränare desperat –
men bänkningen är inget att oroa sig för

Laget floppar, publiken sviker och coachen försöker desperat rädda sitt eget skinn.

Därför har Jonas Jerebko hamnat i frysboxen i NBA.

Men ska svenska basketfans oroa sig? Knappast.

Detroit Pistons inledde förra säsongen med 20 förluster på 27 matcher.

Detroit Pistons har inlett årets säsong med 20 förluster på 27 matcher.

– Jag tycker definitivt att vi har gjort framsteg. Vi är besvikna på resultatet, men vi är ett bättre lag än förra året, säger coach Lawrence Frank till Detroit News.

Lagets mest rutinerade spelare, forna NBA-mästaren och OS-guldmedaljören Tayshaun Prince, håller inte alls med:

– När man spelar upp och ner hela tiden så är det ingen som blir bättre. Veteraner, unga killar – det spelar ingen roll vem det är. När man är bra i en match och dålig i tre-fyra matcher så blir man inte bättre.

Det är förståeligt att Lawrence Frank förskönar sanningen. Pistons fyller ynka 57 procent av stolarna i hemmaarenan, klart sämst i NBA. Laget måste börja vinna snart – annars gör klubben sitt fjärde coachbyte på fem år.

I sin desperation har Frank testat olika laguppställningar och, bisarrt nog, bestämt sig för att hans mest energiska grovjobbare inte passar in. 

Jonas Jerebko är fast i frysboxen.

”Kommer inte ihåg när detta hände senast”, twittrade Sveriges stora stjärna efter noll minuter mot Phoenix den 28 november. Sedan dess har han suttit ytterligare tolv matcher på bänken utan att få komma in, så man kan ju undra hur han mår i dag.

Kommer aldrig hålla i längden

25-åringen hade en ovanligt jobbig höst, framför allt offensivt. Men han är alltid ett sundare alternativ än en svängdörr som Charlie Villanueva, en draftflopp som Austin Daye eller en föredetting som Corey Maggette.

Ändå är det de spelarna som Lawrence Frank har valt före svensken. Det kommer aldrig hålla i längden.

På fansforum och i sociala medier spekuleras det om en trejd till en annan klubb, men det tror jag inte på. Jerebko har ett rimligt kontrakt, är populär hos fansen och smälter in med alla spelartyper. Han är fortfarande utvecklingsbar och torde vara en väsentlig del av Pistons framtidsplaner.

Frågan är egentligen bara vad som händer först:

A) Lawrence Frank tar sitt förnuft till fånga och ger Jonas Jerebko regelbunden speltid igen.

B) Lawrence Frank får sparken.

De smarta pengarna ligger på det senare alternativet.

Jeffery Taylor, vår andra NBA-svensk, var glödhet under andra halvan av november. Då kombinerade han sitt starka försvarsspel med högprocentigt skytte, samtidigt som Charlotte var ett av ligans överraskningslag.

Taylor hetaste svensken i NBA

Sedan dess är det dystrare.

Speltiden har minskat, skottet sviker och laget radar upp förluster. 

Men Norrköpingssonens höstsäsong måste fortfarande betecknas som en succé. Den nytta Taylor gör på planen går långt bortom poängkolumnen och annan statistik. Förtroendet han har från coacherna under sitt första år som proffs säger allt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket

NBA