Sverige trea i stafetten efter drama

Elvira Öberg räddade Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Hanna Öberg sköt bort segerchansen.

Då klev lillasyster Elvira fram och räddade Sverige.

– Ruggigt skönt, säger hon till Sportbladet.

Sveriges segerchanser grusades av Hanna Öbergs skytte. Storstjärnan – som fram till i dag hade varit säkerheten själv på skjutvallen – behövde två extraskott i liggskyttet och drog på sig en straffrunda i stå.

– Det där är mentalt. Hon spände sig, helt enkelt. För när hon är fokuserad och har det där lugnet så brukar det bara smälla. Den här gången blev Hanna Öberg lite rädd, säger experten Björn Ferry i SVT.

Elvira hjälte

Efter Hannas skyttestrul stod hoppet till hennes fyra år yngre lillasyster Elvira, som fick köra sistasträckan för första gången i karriären.

Då klev hon fram som hjälte.

Elvira slog tyskan Denise Herrmann i en spurtstrid och körde Sverige till en tredjeplats.

– Denise är nog den svåraste som finns att slå i en spurtstrid, men jag hade en bra taktik. Ruggigt skönt att jag lyckades, säger Elvira till Sportbladet.

Du räddade Hanna i dag?

– Ja, lite så blev det. Hanna sa det också: ”I dag var det du som räddade mig.” Men hon har räddat mig många gånger förut så det där jämnar ut sig.

Hon får bjuda dig på middag nu?

– Exakt, hehe.

Lyssnade på tyskarna

Denise Herrmann är känd som en stark åkare och många förvånades av att Elvira valde att ”dra” (köra först) under slutvarvet. Men Sveriges huvudtränare Johannes Lukas, som är född i Tyskland, kunde ”tjuvlyssna” på de tyska ledarnas instruktioner och ge Elvira tips längs spåren.

– Ja, Johannes ropade att de tyska ledarna hade sagt åt Denise att försöka gå om mig i sista backen. När jag märkte att hon inte kom förbi så fick jag en extra ”boost” inför upploppet. Då vara det bara att mosa, säger Elvira.

Efteråt var lagkamraterna helt häpna.

– Elvira är helt sjuk! Att hon slår Herrmann (!) i en spurt ... det är helt sjukt. Hon gör en monstersträcka. Hon är så sjukt stark och cool i de här lägena, säger storasyster Hanna i SVT.

Johanna Skottheim, som körde första sträckan:

– Det är nog många som är livrädda för Elvira på en sistasträcka efter i dag...

Du hade inte tackat nej till att köra sistasträckan på VM efter det här va, Elvira?

– Haha, vi får se. En sak i taget.

Norge vann stafetten före Frankrike.

Foto: Alexander Hassenstein / Getty Images Europe
Publicerad:

LÄS VIDARE