Mejla

Johan Flinck

Flinck: De två sitter mest löst

Publicerad:

Fem spelare sitter löst.

Två kommer att ryka

Helgens två landskamper avgör.

Här är kampen om de sista platserna i EM-laget.

Nåja, vad är väl två träningsmatcher inför ett mästerskap?

De kan ju vara fruktansvärt långtråkiga och dötrista och tråkiga och alldeles, alldeles....jättespännande.

Inte så mycket beroende på hur spelet ser ut, och än mindre på slutresultatet, utan för att de avgör vilka spelare som får åka med till EM. Eller rättare sagt vilka som inte får göra det utan tvingas lämna truppen dagen innan bussen till Danmark rullar på tisdag morgon.

Två spelare skickas nämligen hem från den 19-mannatrupp som nu laddat i Trollhättan inför EM sedan i tisdags. Det är den situationen, med de tuffa besluten och beskeden, som Tomas Axnér satt sig i inför sitt första mästerskap som förbundskapten.

Jämnt lag

Det finns för- och nackdelar både med att spika truppen innan laget samlas för ett mästerskapsläger och att vänta in i det sista, vilket Johanna Westberg resonerar om här.

Jag kan förstå att Axnér som ny förbundskapten med bara en ynka samling (med två matcher mot ett svagt Polen) i ryggen att gå på sedan tidigare väljer att vänta in i det sista och få så mycket tid och intryck med spelarna som möjligt innan han bestämmer sig. Han betonar också att det svenska damlandslaget i dag är ett mycket jämnt lag.

Jag är beredd att hålla med honom i det sistnämnda. Det har ju hänt förr att förbundskaptener gjort så här, inklusive hans företrädare Henrik Signell, men då har det varit tämligen lätt att förutspå vilka spelare som ska ryka, eller åtminstone en av dem om de varit två. Inte sällan har valet också varit villkorat till frågetecken i truppen på grund av skador.

En vänsternia ska bort

Men den här gången kan vi kasta in betydligt fler spelare än vanligt i potten.

Majoriteten av spelarna sitter förstås säkert, men vilka är det då som är i riskzonen att ryka efter matcherna mot Ungern?

Jag skulle säga fem spelare:

Vänsterniorna Jamina Roberts, Johanna Westberg och Isabelle Andersson.

Vänstersexan Elin Hansson.

Mittsexan Johanna Forsberg.

Många skulle nog, i det här läget, vilja lägga till den fjärde vänsternian, Kristin Thorleifsdóttir. Men Axnér verkar tro mycket på det 22-åriga danskproffset som var med som reserv i VM senast och i så fall mästerskapsdebuterar på riktigt i EM. Hon kan dessutom spela trea bakåt. Det gör han rätt i.

Axnér kommer att plocka bort en vänsternia och bäst till av dem att få spela EM ligger nog ändå Roberts. Även om Axnér strax innan uppladdningen kallade in Hansson på vänstersex (när högernian Hanna Blomstrand inte hann tillbaka från sin skada) så är ju Roberts ett alternativ på vänsterkanten, men också som högernia, och hon är stabil bakåt som tvåa. Även om Roberts inte är helt tillbaka efter graviditeten och förlossningen så är hon ändå en tillgång på många sätt i en trupp och mycket väl inkörd i alla spel.

Faller på konkurrensen på linjen

Valet mellan Westberg och Andersson avgörs säkert till stor del av hur de presterar i helgen men också hur långsiktigt Axnér, som har kontrakt över OS 2024, tänker. 20-åriga Andersson är ju ett framtidsnamn. Visar Westberg, som haft en tung höst i klubblaget och var direkt svag mot Polen i oktober, fin form mot Ungern kniper hon nog platsen ändå. Men det är ovisst som sagt.

Då står sista platsen mellan vänsterkantens Hansson, som aldrig spelat med det ”riktiga” landslaget, och mittsexan Forsberg, som hade en biroll i VM senast.

Jag tror att Forsberg ryker. Inte för att hon inte är en av Sveriges 16 bästa spelare utan på grund av den mördande konkurrensen på linjen, som är landslagets klart bästa position med två av Sveriges tre världsspelare: Linn Blohm och Anna Lagerquist.

Och det vore ju lite konstigt om Axnér kallar in Hansson just före uppladdningen (i stället för en högernia, så han ville verkligen ha in en vänstersexa till) för att sedan peta henne.

Så prognosen nu, innan dubbellandskampen mot Ungern (som faktiskt kan vända upp och ner på en hel del), är att Isabelle Andersson och Johanna Forsberg inte får åka med till EM.

Men de ska spela om det först.

Av: Johan Flinck

Publicerad:

LÄS VIDARE