Sportbladet

”Kan inte acceptera att man så tydligt gör skillnad”

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

Inom flera lagidrotter får herrarna fortsätta spela medan damerna stoppas.

Nu ska Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson lyfta frågan.

– Det belyser att idrotten har inbyggda strukturer där damidrott har sämre villkor än herridrott, säger han.

”Professionella yrkesutövare” får fortsätta sin verksamhet när coronarestriktionerna skärps runt om i landet. Vilka som räknas in i formuleringen är upp till varje förbund att avgöra. På många håll har de inneburit att damligornas matcher pausas medan herrligorna på samma nivå fortsätter.

– Grundbulten i regeln är att du ska vara professionell och ha din huvudsakliga inkomst från idrotten. Det är inte vi utan Folkhälsomyndigheten som slår fast det som sin utgångspunkt och det kan vi inte göra mycket åt. Däremot kan vi se att det spretar lite, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Innebandyförbundet har pausat damernas allsvenska i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland, medan landets näst högsta serie på herrsidan fortsätter. Basketförbundet har fattat samma beslut och inom bandyn spelas herrarnas elitserie planenligt medan resten av ligornas matcher skjuts upp. 

"Definition för yrkesutövare är enligt RF att man har en väsentlig del av sin inkomst från idrotten. SBF tolkning är att Elitserien herr faller under denna definition, men att Elitserien dam och Allsvenskan inte gör det, även om enskilda spelare eller lag inom dessa serier faller under nämnda definition”, skriver bandyförbundet i ett pressmeddelande.

”Ogillar starkt att man särfördelar”

Inom futsalen har undantag gjorts för herrarnas högsta serie. På damsidan finns ingen nationell liga, men seriespelet har ställs in med motiveringen att förbundet inte har upprättat de särskilda protokoll som måste tillämpas. 

”Vi vill med bestämdhet – och detta kan inte nog poängteras – klargöra att vi som förening inte under några omständigheter kan förstå eller acceptera att man på ett så tydligt sätt gör skillnad på dam- respektive herridrott. I detta fallet futsalens två högsta serier. Vi ogillar starkt att man särfördelar herrar och damer”, skriver IFK Göteborg Futsal på sin hemsida. 

Björn Eriksson ska nu diskutera frågan med de tio specialförbund som sitter i det så kallade coronarådet. 

– Vi får leva med att det skiljer sig åt lite. Men man kan se att det här är ett uttryck för den strukturella orättvisan som finns där herrar tjänar mer än damer. Vi har möte på onsdag och det här är en av frågorna jag kommer ta upp för att se hur man resonerat, säger han.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bank: Idrotten måste kapa alla band till Vladimir Putin

ÄMNEN I ARTIKELN

Sportbladet

Innebandy

Basket

Futsal

Björn Eriksson