Frankrike slog Bengan Boys publikrekord

”Vill inte möta Sverige i kvarten”

Foto: TT
28 010 åskådare såg åttondelsfinalen.
SPORTBLADET

LILLE. Bengan Boys blev av med ett VM-rekord på lördagen.

Frankrike vann åttondelen mot Island inför hela 28 010 åskådare.

Nu vill hemmafavoriterna slippa Sverige i kvartsfinalen.

– De kan göra det svårt för oss, säger lagkaptenen Michael Guigou.

Storfavoriten Frankrike vann som väntat åttondelsfinalen i handbolls-VM mot Island. Matchen slutade 31–25 efter ett franskt ryck i början av andra halvlek.

Det betyder att vinnaren mellan Sverige och Vitryssland här i Lille på söndagen möter Frankrike i kvartsfinalen på tisdag.

Lagkaptenen Michael Guigou vill helst slippa Sverige.

– Jag föredrar Vitryssland. Vi har sett Sveriges matcher och de har spelat mycket bra. Man hade vunnit lätt mot Danmark om inte Niklas Landin hade varit så fantastisk i målet. Sverige är ett bättre lag än Vitryssland i dag. De kan göra det svårt för oss, säger han till Sportbladet.

Men den franske legendaren tror inte att han får som han vill.

– Jag tror Sverige vinner. Oftast vinner laget med de mest erfarna och största spelarna, som vi i dag.

Tidernas störste hyllar Sverige

Tidernas störste, Nikola Karabatic, säger att han inte bryr sig om vilka man får möta. Men han tror det blir Sverige och hyllar den svenska VM-insatsen.

– Jag har sett alla Sveriges matcher. De spelar med stort självförtroende och en snabb och fin handboll, säger Karabatic till Sportbladet.

Men ni verkar kunna hantera favoritskapet?

– Vi har varit favoriter hela livet.

Les Experts, som det franska landslaget kallas, lyfts fram av fullsatta hus var de än spelar i VM.

I Lille, där de spelar både sin åttondelsfinal och kvartsfinal, avgörs matcherna på Stade Piere-Mauroy, sommarens EM-arena i fotboll som nu är ombyggd för handboll.

Nytt publikrekord

Det blev lapp på luckan direkt när 28010 åskådare ville se hemmafavoriterna. Det är nytt publikrekord för handbolls-VM. Det förra löd på 25000 och var från VM-finalen i Kairo där Sverige besegrade Ryssland.

– En fantastisk upplevelse. Det händer bara en eller två gånger i ens handbollsliv. Nu vann vi så det blir två gånger för oss, säger Karabatic och syftar på tisdagens kvartsfinal.

Världsrekordet i handbollspublik är 44189. Så många kom för att se Hamburg-Rhein-Neckar Löwen spela en Bundesligamatch 2014 på fotbollsarenan Commerzbank Arena i Frankfurt.

Det mesta ett svenskt landslag spelat inför är 35 000 åskådare – OS-finalen 1996 i Atlanta när landslaget förlorade mot Kroatien.