Ståhl nobbar jättegage – för landslaget

TOKYO. Daniel Ståhl nobbar ett jättegage på en gala i Polen för att kasta gratis på Finnkampen i Stockholm den 5 september.

Trots att han tillhör friidrottens sämst betalda går landslaget före.

– Pengar är inte allt. Det här var ett beslut vi tog tillsammans, säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson.

Tävlingarna kommer tätt för OS-mästaren Ståhl och silvermedaljören Simon Pettersson efter OS. Och speciellt i början av september.

Fredagen den 3 september är det diskus på Bryssels Diamond League, där de båda svenskarna ska vara med. Och på söndagen avgörs Continental Tour-tävlingen Kamila Skolimowska Memorial i polska Chorzów.

Galan blir den 38-årige diskusstjärnan Piotr Malachowskis avskedsföreställning. Polacken som blev världsmästare i Peking 2015 och som tagit två OS-silver 2008 och 2016. Han är världssjua genom tiderna med ett kast på 71,84, precis bakom Daniel Ståhl och hans svenska rekord på 71,86.

När Malachowski fick lämna sina önskemål om vilka han ville möta i den sista föreställningen hamnade Daniel Ståhl högst på önskelistan. Och det var innan han kastade hem OS-guldet här i Tokyo.

”Tvungna att välja”

Gaget var extremt bra för att vara diskus, en bit över 50 000 kronor för en enda tävling, enligt Sportbladets uppgifter. Men den galan krockar med Finnkampen på Stockholms stadion den 4 och 5 september.

– Vi kunde inte vara med i alla tre tävlingarna, utan var tvungna att välja två av de tre tävlingarna, säger Vesteinn, som är kvar i Tokyo över hela OS.

– Min filosofi har alltid varit att landslaget går först, men det är inget jag tvingar på mina aktiva. I slutändan är det de som bestämmer. Men i det här fallet var vi helt överens.

– Dessutom är det sista uppdraget för Karin Torneklint som förbundskapten. Det gör att det känns ännu viktigare att vara där. Vi har alltid haft ett väldigt bra samarbete.

Duplantis inte klar

Finnkampens program är fortfarande preliminärt, men enligt det som gäller just nu kliver Daniel Ståhl och Simon Pettersson in i ringen klockan 14.10 söndagen den 5 september.

Om Mondo Duplantis kommer är fortfarande oklart.

– Han har flertalet av sina stavtävlingar efter OS. Dessutom är det alltid ett extra problem om det går att frakta stavarna eller inte. Men än är inget helt bestämt, säger hans manager Daniel Wessfeldt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.