Motorlistan 24 april

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Andreas Jonsson.

POLE POSITION

1) Andreas Jonsson

Äntligen är det dags för GP-premiär i speedway, i Leszno Polen. Det om något är ett klart vårtecken.

Jonsson är det stora svenska hoppet vid sidan av Fredrik Lindgren och Magnus Zetterström. Annars är naturligtvis de senaste årens mästare Janson Crump, Australien och Niki Pedersen, Danmark, förhandsfavoriter tillsammans med polacken Tomasz Gollob.

(SVT 24 lördag kl 20.00)

2) Mattias Ekström

Svensken är en av favoriterna till DTM-titeln 2010. Han är på jakt efter sin tredje titel, men får tuff konkurrens av Audikompisen Timo Scheider och Mercedes Gary Paffett. Sedan blir det spännande att se vad Oliver Jarvis, Tom Kristensens ersättare, kan göra när han nu kör en helt ny Audi. På den första träningen var Scheider snabbast före Audikollegorna Martin Tomczyk och Mattias Ekström, Jamie Green ( som kör en 08:a) var snabbaste Mercedes på plats fyra.

(Canal + söndag kl 13.45)

3) Robert Dahlgren

STCC-premiär och den förre WTCC-stjärnan Rickard Rydell är numera TV-expert och hans favorit är Robert Dahlgren. Han lär utmanas av Thed Björk som kan gynnas av att straffvikterna tagits bort.

(Viasat Motor, söndag kl 15.10 och 16.50)

4) David Coulthard

Den före detta F1-föraren gör DTM-debut. Han lär inte ha något med tätstriden att göra, men han höjer stjärnglansen ytterligare. Nu kör två före detta F1-förare för Mercedes och de har även två F1-testförare i teamet.

5) Alex Lundh

Fortsätter att imponera i VM i Supersport 600. I helgen kör han i Holland och målsättningen är en plats bland de tio främsta.

6) Kimi Räikkönen

Finländaren har fått mycket kritik under åren i F1, men nu hyllas han. Av Saubers legendar Willi Rampf.

– Han är den bäste föraren som jag någonsin arbetat med. Jag har en enorm respekt för honom.

Rampf, som nu går i pension, har också jobbat med killar som Felipe Massa, Robert Kubica, Jean Alesi, Jac Villeneuve, H-H Frentzen och Nick Heidfeld.

7) Denny Hamlin

Har nyligen opererats i knät och lyckades med bedriften att vinna NASCARs sprint cup efter masskraschen i Samsung 500. Tony Stewart har tagit på sig ansvaret för kraschen. Jeff Gordon dominerade, men har nu inte vunnit på över ett år. Får han revansch i Talladega?

(Viasat Sport HD, söndag kl 18.00)

8) Tom Söderström

MX1-föraren fortsätter att imponera. Nu är han tvåa i det holländska mästerskapet och i helgen körs den tredje VM-deltävlingen i just Holland. Han har tagit poäng vid båda de inledande tävlingarna och 20:e man totalt. Leder gör Tony Cairoli, Italien som är regerande mästare. Även Alex Eriksson har fått ett wildcard till Valkenswaard MX2.

(Motors TV söndag kl 13.00 och 16.00)

9) Danica Patrick

Ingår tillsammans med Milka Duno, Simona de Silvestro och Sarah Fisher en i tjejligan som är anmälda till Indy 500. Nu är det 40 bilar som slåss om 33 platser och sex cockpits är fortfarande lediga. Bland annat har varken Graham Rahal eller Tomas Scheckter någon förarplats än.

10) Valentino Rossi

Får inte köra på Motegi i helgen. På grund av vulkanutbrottet på Island har helgens roadracingtävling i Japan skjutits på framtiden. MotoGP, Moto2 och 125cc kör på Motegi den 3 oktober i stället.

MOTORSTOPP

Filip Backlund

Mästaren missar premiären av Pro Superbike. Han bröt handleden under en tävling på Le Mans och är nyopererad. Han hoppas på att vara med vid säsongens andra deltävling, men läkarna tror att det tar mellan två och tre månader innan han är helt återställd.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM