Jonssons miss dyrbar i jakten på VM-guldet

avStefan Alfelt

Tog starten i semifinalen men drev ut lite för mycket och blev passerad

KÖPENHAMN. Kvällen under det överdragna taket i Parken var Andreas Jonssons.

Fram till semifinalen.

– Jag hade en kanon­start och var först in i första sväng men där gör jag ett misstag, säger Jonsson.

Foto: Pic-Agency
Andreas Jonsson blev utslagen i semifinalen under GP-tävlingen i Köpenhamn.

Ett förödande misstag som förmodligen kostade viktiga poäng i jakten på speedwayens världsmästartitel.

– Jag hade en bra kväll och hade en bra start i semifinalen från bana ett. Sen åkte jag lite mitt i banan. Jag trodde att alla skulle gå utanför men alla kom på insidan och haglade förbi.

Andreas Jonsson slutade sist i sin semifinal efter att som i förra deltävlingen i Prag varit bäst med 13 poäng i grundomgången. Då var det en domare som skickade ut honom. I dag var det hans egna taktik.

Dubbelt Polen

– Ju fortare jag lägger det bakom mig, ju fortare är jag en vinnare igen. Det är fortfarande öppet. Kan man vara topp två i semi och i finalen gör man ett stort ryck poängmässigt.

Hemmafavoriten – den nya danska storstjärnan – Kenneth Bjerre hade en kväll som liknade Andreas. Bra i grundomgångens heat och sen ut i semifinal.

I stället blev det en stor polsk kväll med Jaroslaw Hampel som slutsegrare före Tomasz Gollob. Hampel tog över ledningen i VM med totalt 60 poäng. Fem före tvåan Bjerre och 17 före Andreas Jonsson som är femma, på samma poäng som regerande mästaren Jason Crump.

”Ingen har dragit ifrån”

– Det är väldig berg- och dalbanespeedway i år. Fortfarande har ingen dragit ifrån ordentligt, säger Jonsson.

Magnus Zetterström presterade en kanonkörning i 17:e heatet då han i ledning pressades stenhårt av jagande dansken Hans Andersen men täppte till och stoppade alla försök. Zetterström var på väg mot seger men långt bakom honom tappade britten Tai Woffinden kontrollen över sin maskin och heatet fick startas om.

Zetterström tog starten men blev först omkörd av Hans Andersen och sen även av Rune Holta. De tre poäng svensken var på väg att köra in innan heatet kördes om hade räckt till en plats i semifinalen. Surt.

Även Fredrik Lindgren snuddade vid en semifinal men i hans fall var det en vurpa som fördärvade kvällen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway