Radioprofil debuterar med personlig golfbok

SPORTBLADET

Niklas Levy skriver
om golfen i Sverige

Ett ögonblick, Niklas Levy, radioprofilen som precis gett ut en golfbok, ”Matchen på Muirfield -och arton spridda nedslag i ett femtio år långt golfäventyr”

Foto: Niklas Levy, här under Grammisgalan 1989, har precis gett ut sin första bok.

Beskriv boken!

– Den utspelar sig på en av mina absoluta favoritbanor, Muirfield, och beskriver en match, en fyrboll och man kan väl säga att det är en ärlig blandning av självbiografiska återblickar och en form av tidsdokument över golfens utveckling i Sverige.

Är det en snäll, rolig småhumoristisk bok eller finns det mörkare partier också?

– Jag tycker att golflitteraturen ofta är lite snuttig, gullig och snäll, men jag har verkligen inte den målsättningen, utan jag beskriver även jobbigare ämnen som fusk och motsättningar som funnits och finns inom golfen.

Foto: Niklas Levys debutbok Matchen på Muirfield.

Hur då?

– Jag skriver bland annat om när jag själv fuskade och det är något som jag tror är väldigt vanligt trots att väldigt få erkänner det.

Vilka favoritbanor har du i världen?

– Muirfield såklart men jag har spelat alla Open-banor och jag tycker hemskt mycket om Royal S:t Georges, Royal Birkdale och en bana i nordöstra England som heter Woodhall Spa.

Beskriv din egen sving?

– Jag har ju nästan aldrig sett den eftersom jag inte håller på med videor och svinganalyser, men jag inbillar mig att jag har en kompakt forcerad sving. Jag kommer nästan alltid utifrån och in med allt vad det innebär.

Vem skulle du vilja byta sving med?

– Ernie Els. Han verkar vara ganska tråkig men han har ju en underbar sving och ett fantastiskt fint tempo.

Vilket av dina egna golfslag minns du mest?

– Jag har gjort tre hios och jag minns framförallt en på Kevinges 14:e. Det var vintergreener och bollen studsade och for men jag slog ett fantastiskt slag som hoppade i hål. Sedan kommer jag ihåg en makalös spoon på andraslaget in till 17:e på Muirfield som jag slog upp i greenkanten.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag får dra igång ett riktigt kul radioprogram igen. Frågan är om inte det slår en riktig filét-träff med järntrean i motvind mot en väl inbunkrad green.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf