Hjärnornas kamp

SPORTBLADET

Här börjar stjärncoachernas heta duell: "Jag har en jävla blick för det här spelet"

Foto: Vilket drag blir avgörande i kväll? Rustan Lundbäck, Sävehof, och Ulf Sivertsson, Drott, har förberett sig hela veckan. Men fråga inte finalcoacherna om kvällens strategi – då får du ett pokerfejs till svar.

De har ägnat 20 timmar i veckan åt att studera varandra.

I kväll ska de visa pokerfejs, dra fram något ess ur rockärmen och gå ”all in” vid rätt tillfälle.

SM-finalen blir en hjärnornas kamp mellan två av Sveriges skickligaste coacher: Rustan Lundbäck och Ulf Sivertsson.

Mycket skiljer dem åt:

Rustan Lundbäcks Sävehof är storfavoriter i dagens SM-final medan Ulf Sivertssons Drott är årets sensation i elitserien.

Slutar efter matchen

Lundbäck gör sin sista match som elittränare innan han går över till en civila karriär medan Sivertsson just inlett arbetet med att göra Drott till en storklubb igen.

Lundbäck har inte fått ett enda erbjudande från någon annan elitserieklubb medan Sivertsson hyllats överallt för sitt jobb i Drott i år.

Men mycket förenar dem: de är båda födda i september 1962, har varit elittränare i långt över ett decennium och de älskar båda det taktiska spelet, den hjärnornas kamp som pågår mellan tränarna under en match.

Intensivt videoplugg

– Vi är båda födda i jungfruns tecken – då är man analytiskt lagd, säger hobbyastrologen Lundbäck.

– Det jag tycker är spännande är att man inte alltid behöver byta hela försvarssystemet utan det kan räcka med att höja en enda försvarare någon meter för att få bort en motståndare, säger Sivertsson.

Hjärnornas kamp började redan för flera dagar sedan. Båda tror sig ha lagt ner cirka 20 timmar på att studera och klippa ihop video-filmer på motståndarna inför finalen.

De har faktiskt aldrig ställts mot varandra som tränare förrän i år.

– Jag tycker det är superhäftigt med förberedelserna, säger Sivertsson, som menar att just noggrann-heten är hans styrka.

Vad är din styrka Rustan?

– Jag har en jävla blick för det här spelet.

”Vill trasa sönder oss”

Vad tror ni att den andre kommer att hitta på för att störa er i finalen?

– De vill nog trasa sönder vårt anfallsspel genom att komma ut med någon av sina försvarsspelare – och så lär de försöka sätta stopp för Fritzon, säger Lundbäck.

Ulf?

– Det vill jag inte säga för då avslöjar jag ju vad de ska göra.

Som sagt: hjärnornas kamp är redan inledd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll