Så vill ATP stoppa hans maskningar

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan ta in tidtagarur för att förhindra myglet: ”Är dags”

LONDON. Kvartsfinalen mot Rafael Nadal blir en riktig tålamodsprövning för Robin ­Söderling.

Världsettan bryter mot tidsregeln inför i princip varje serve.

För att få ett slut på myglet överväger ATP att placera tidtagarur på banan.

– Om spelaren inte har servat när klockan piper blir han varnad, säger en källa inom spelarorganisationen.

Foto: BILDBYRÅN
Maskare Rafael Nadal nonchalerar ofta tidsgränsen och blir sällan straffad för det. Men snart kan det vara ändring på det.

Ska du se kvartsfinalen mellan Robin Söderling och Rafael Nadal? Ta då fram ett stoppur och kolla hur lång tid spanjoren tar på sig för att sätta igång spelet i egen serve.

Regelboken säger att han har 20 sekunder på sig mellan bollarna, men Nadal nonchalerar tidsgränsen och blir sällan straffad för det.

Om domaren sköter sitt jobb ska världsettan varnas första gången det sker och få poängstraff varje gång det upprepas.

Imiterade Nadal

Söderling tröttnade på Nadals maskande när de möttes i Wimbledon 2007. Det var då 25-åringen imiterade spanjoren inför miljontals tv-tittare över hela världen.

– Jag kunde inte låta bli. Alla spelare klagar på att han tar så lång tid på sig, sa Robin Söderling ­efter det omtalade kalsonghånet.

Svensken är en av ytterst få som öppet har visat sitt missnöje.

”För flata”

– De styrande inom tennisen är för flata och vågar ­inte ta upp problemet bara för att det handlar om Nadal. Ingen vågar ­säga till att han ska sluta. Han får en varning då och då, men ingen domare vågar gå längre. Det är för jävligt. En spelare som är 105:a i världen skulle inte få hålla på så, säger en källa inom ATP.

För att få till en förändring utan att gå direkt till Nadal har de styrande diskuterat möjligheten att placera tidtagarur på huvudbanorna. Tanken är att klockan ska börja räkna ned från 20 sekunder samtidigt som domaren markerar vunnen poäng.

”Dags att testa”

Införandet skulle inte bara få bort myglet utan är också intressant ur publiksynpunkt.

– Man har inte vågat införa det på ATP-touren än, men det är dags att testa. Jag tror att det skulle vara perfekt, säger Sportbladets källa.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN