Mejla

Peter Wennman

Wennman: Nu hänger allt på hur snart Rooney är tillbaka för United

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Bayern München gjorde 2–1 efter 90+2 och de chockade Manchester United-fansen skrek ut sina frågor:

– Vad var det som hände? Hur kunde nåt som började så bra sluta så illa?

Ett torrt svar:

Det är inte slut än.

Det kan bli ännu värre.

Synen av en haltande, svärande, grimaserande Wayne Rooney i strumplästen, hjälpt av planen i slutsekunderna, var en djupare dolkstöt än Ivica Olics segermål.

Inte Rooney.

Inte han, liksom.

Vem som helst, men inte han.

Du kan hålla på Liverpool, Arsenal, Chelsea eller till och med Manchester City, men du vill inte att England ska åka till VM utan Wayne Rooney. Han må spela för fienden United i vanliga fall – men vad ska Englands landslag ta sig till utan Rooney i Sydafrika i sommar?

Det var alltså många, inte bara Uniteds supportrar, som höll andan när Wayne linkade av Allianz Arena.

Får man stryk med 2–1 efter att ha lett med 1–0 när det är 13 minuter kvar är det givetvis snöpligt. Men ingen katastrof. Det är fortfarande så att det räcker med en 1–0-seger för United på onsdag nästa vecka, sen är laget klart för sin fjärde raka semifinal i Champions League.

19 mål på 15 matcher – helt otroligt

Men när det gäller just Wayne Rooney är situationen delikat.

Han har varit en fenomenal målmaskin på sistone, han har gjort 19 mål på sina 15 senaste matcher (helt otroligt) och han öppnade gårdagsmatchen med att slå in Uniteds 1–0 efter...64 sekunder.

Det där med att vara ett ”One Man Team” stämmer ju sällan, men i Rooneys fall finns det visst fog för uttrycket.

Så ni fattar:

Man United möter Chelsea i en av dessa så kallade seriefinaler på lördag. Sen väntar returen mot Bayern på onsdag om en vecka. Sen har vi slutspurten i ligan. Sen har vi, längre fram, England och dess VM-förberedelser.

Om United-fansen tyckte att det slutade illa i går måste vi alltså påpeka att det kan bli värre. Rooney kan missa Chelsea (troligt), Bayern (ganska troligt det också) och sedemera tappa sin strålande form inför ligaspurten och VM.

Vilken smäll det vore för både Manchester United och England.

Men hur illa är det då?

Oklara uppgifter i natt. Vi vet att det rör sig om en vrickning av höger fotled, och då handlar resten om hur uttänjt detta ledband verkligen är. Vi som varit med om att vricka foten riktigt allvarligt på en fotbollsplan vet: 1) det smärtar så fruktansvärt att du gråter, vrålar och skriker som en gris, 2) du får en svullnad stor som en tennisboll utanpå foten, 3) det tar många veckor, för att inte säga månader, innan du kan springa normalt igen.

Om undertecknad ska fortsätta leka doktor så var intrycket i går att Rooney inte drabbades av den värsta sortens vrickning. Han bör vara tillbaka i spel om ett par veckor. Men det är illa nog för United om han missar Chelsea och Bayern härnäst.

United såg komfortabelt ut

Och matchen i München?

Vrickad, kan man säga.

Efter Rooneys rekordtidiga ledningsmål väntade vi på mer, United såg så komfortabelt ut med sitt femmannamittfält (Nani, Fletcher, Carrick, Scholes och Park) att vi inte kunde se Bayern-coachen van Gaal hitta ett motmedel. Men minut för minut gnagde Bayern åt sig större ytor mot ett United som öppnade upp sig, rent av nonchalerade motståndet, och uppenbarligen tyckte att det hela var en rätt bekväm affär.

I takt med allt högre svordomar från Sir Alex Ferguson vid sidlinjen – han var den förste som insåg faran – började Bayern hitta djup och rätta löpvägar. Franck Ribery blev (som han brukar) bättre ju längre matchen led, Ivica Olic såg mindre och mindre nervös ut vid varje avslut, Hamit Altintop vågade utmana såna kanoner som Rio Ferdinand-Nemanja Vidic och plötsligt fick både Thomas Müller och hans ersättare Mario Gomez utmärkta chanser.

Det kan som alltid tyckas grymt när ett lag avgör när stadionklockan stannat på 90 minuter, men Bayern München förtjänade segern i går i en vidöppen, byta-chanser-match som till slut blev (om man vill vara dramatisk) en slags revansch för Uniteds 2–1 på stopptid på Bayern i Champions League-finalen 1999.

Helt öppet inför returen nu.

Allt hänger troligen på hur stor den där bulan är på utsidan av Wayne Rooneys högerfot.

Av: Peter Wennman

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN