Latvala är i ledning

Av: Johanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Finländaren hittade rätt – Loeb fick kämpa för att hitta farten i det lösa gruset

1 av 2 | Foto: Massimo Bettiol, Getty Images
Jari-Matti Latvala leder Rally Jordanien efter första dagen.

Löst grus gjorde det svårkört för de främsta förarna under den första dagen av Rally Jordanien. Därmed öppnade det för Jari-Matti Latvala som tog täten framför de båda Citroënförarna Petter Solberg och Dani Sordo.

De första sträckorna av rally Jordanien präglades av rullgrus som ställde till problem för de som startade främst eftersom greppet var så mycket sämre för dem. Detta gjorde att Sébastian Loeb raskt halkade neråt i resultatlistan eftersom han startade först, medan Jari-Matti Latvala kunde gå upp i täten. Fordförarens teamkamrat Mikko Hirvonen hade problem redan på första sträckan och sjönk därmed också nedåt i resultatlistan.

– Vi körde lite för brett på det lösa gruset och bilen snurrade nästan. Jag fick motorstopp två gånger när jag skulle få igång bilen igen, förklarar Hirvonen missödet för wrc.com.

Favoriterna inte i topp

Med de båda huvudfavoriterna Loeb och Hirvonen kämpade för att ta igen förlorad tid, var det i stället Jari-Matti Latvala, Dani Sordo och Petter Solberg som tampades i toppen. Sébastien Ogier jagade topptrion, som fyra.

– Greppet har ändrats mycket under hela dagen, det har varit ganska svårt att läsa av. Det är lättare nu på eftermiddagen och jag är väldigt nöjd med bilen, förklarade Jari-Matti Latvala för wrc.com.

Helt klart var en del taktik inblandad i körningen eftersom förarna försökte placera sig så bra som möjligt och samtidigt undvika att hamna i täten inför morgondagen. Det var inte riktigt någon som körde för fullt. På eftermiddagen blev det dock lättare när förarna återvände för att köra sträckorna för andra gången och greppet var bättre.

Kimi Räikkönen fick också kämpa med underlaget.

– Det här var den svårtaste dagen i min rallykarriär. Det var så halt att bilen bara gled på vägen, så jag fick ta det lugnt, förklarade Räikkönen som slutade tia efter första dagen, för wrc.com.

Efter första dagen toppar Latvala 30 sekunder före Sébastien Ogier. Sébastien Loeb klättrade upp som trea efter SS7 och Petter Solberg föll till fjärde plats. Mikko Hirvonen slutade femma medan Dani Sordo var sexa.

Två svenskar bröt

De svenska förarna fick också uppleva svårigheterna med ökenrallyt. Både P-G Andersson och Patrik Sandell tvingades bryta redan på den tredje av dagens sju sträckor. P-G Andersson körde på en sten som kommit fram i spåret och den tog så illa att fjädringen gick genom huven. Sandell slog sönder styrstaget och därmed var det färdigt även för honom.

Patrik Flodin klarade sig bättre, men tappade ledningen i PWRC-klassen på SS6 då han halkade ner till andraplats. Men på dagens sista sträcka tog han tillbaka ledningen.

– Jag har en bra känsla i bilen, allt har funkat fint utom på tredje sträckan då vi skadade styrstaget, förklarade Flodin för wrc.com precis efter sträckan.

Det har varit problem med tidtagningen under dagens sista sträcka.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN