Genidraget som gav Button segern

SPORTBLADET

Britten var först att
byta till slicks i regnet

Foto: Paul gilham, Getty Images
Jenson Button firar segern i Melbournes GP.

Seger i Australien.

För andra gången i rad.

– Det är en otroligt härlig känsla att vinna för mitt nya team och jag tar med mig enormt mycket in i framtiden, säger Jenson Button.

Han har varit ifrågasatt av många, de flesta experterna avrådde honom i från att byta från Brawn (Mercedes) till McLaren och bli stallkompis med Lewis Hamilton, mästare 2008.

Men redan i säsongens andra lopp visade Jenson Button att det inte var en tillfällighet att han vann så många lopp – och VM-guldet – förra året.

Genialiskt däckbyte

Nyckeln till segern var ett vågat beslut att byta från intermediatedäck i ett tidigt skede, och det faktum att Sebastian Vettel, Red Bull, återigen drabbades av ett tekniskt fel och den här gången tvingades bryta loppet.

I inledningen av loppet var Jenson Button nära att dras med i den krasch som ledde till att Fernando Alonso, Ferrari och Michael Schumacher, Mercedes, rasade i startfältet, men han klarade sig och kunde köra med i toppen.

Sedan var han den förste föraren som bestämde sig för att byta intermediatedäcken mot slicks och även om han gled av banan redan vid utfarten av depån så var det ett smart drag. När banan sedan torkade upp blev hans tider bättre och de andra förarna gjorde samma sak – och då spolades Button upp i toppen.

– Det var mitt beslut att byta däcken, säger Jenson Button till internationell media.

”Trodde att jag gjort ett misstag”

– Vi förare har en viss känsla, på depårakan var det fortfarande blött och då trodde jag att jag begått ett misstag men när jag fick fart på däcken så fick jag bra fart och jag kunde köra ett par snabba varv. Jag kunde ta ett par bilar när de gick in i depå och det var helt klart rätt beslut.

När sedan ledande Sebastian Vettel tvingades bryta så kunde Jenson Button köra hem segern – i sitt andra lopp för sitt nya team McLaren.

– Det är väldigt speciellt. Det har tagit mig att lära känna bilen, teamet har verkligen hjälpt mig men det har tagit lite tid att lära sig med allt. Det är en väldigt speciell känsla och jag kommer att ta med mig mycket och detta förstärker mitt självförtroende. Förhoppningsvis kan jag ta med mig detta in i nästa race, för detta känns nästan som om det är för bra för att vara sant.

Detta var Jenson Buttons första seger sedan loppet i Turkiet 2009 och han vann före Robert Kubica, Renault och Felipe Massa, Ferrari.

Nästa lopp körs i Malaysia på påskdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1