Åkare Facebook-tränades av expert: ”Jättesvårt att veta vad man får säga...”

SPORTBLADET

I somras bjöd förbundet in en expert för att lära dem om sociala medier.

Därefter hjälptes bland andra Alexander Majorov med en kurs i medieträning.

– Vi har naturligtvis regler för hur man ska uttala sig, säger ordföranden Maria Meyer-Martins.

I augusti var de svenska konståkarna på läger. Förutom träning fanns en annan punkt på schemat: att lära sig hur tidningar, tv och radio fungerar. Alexander Majorov var enligt Sportbladets uppgifter med där.

Konståkningsförbundets ordförande Maria Meyer-Martins känner inte till den unge åkarens attack när Sportbladet når henne. Hon vill inte uttala sig specifikt om honom, utan mer generellt om hur svårt det är med sociala medier.

Privat vs offentligt

– Många ungdomar använder Facebook bara som ett community där man träffar vänner. Då är det lätt att man inte tänker på vad som är privat och offentligt, säger hon och fortsätter:

– Det är jättesvårt att veta vad man får säga och när.

För att undvika negativa skriverier får åkarna varje år medieträning. I juni var dessutom en informationskonsult från Riksidrottsförbundet inbjuden för att prata om hur man undviker att missköta sig på bland annat Facebook.

– Väldigt många förstår inte hur försiktig man ska vara. Ungdomar kan vara väldigt duktiga på data, men kan inte sätta allt i sammanhanget att det kan plockas fram om 20 år, säger Meyer-Martins.

Är det aktuellt att stänga av Alexander för det han skrivit?

– Det vill jag absolut inte uttala mig om.