Marit Björgen historisk vinnare

SPORTBLADET

"Allt är perfekt"

Emil Jönsson må dominera på herrsidan, men på damsprinten dominerar en norska.

Efter dagens seger är Marit Björgen historisk.

– Jag är väldigt bra nu och allt är perfekt, säger hon.

Petter Northug blev utslagen redan i kvartsfinalen när han kom sist i heatet mot Marcus Hellner och Emil Jönsson. Ingen norrman var heller med i herrarnas final.

Men på damsidan fortsätter Norge dominera. Marit Björgen tog i dag sin 41:a världscupseger i karriären, något som gör att hon är historisk. Nu går hon nämligen upp som delad tvåa i maratonlistan på flest världscupsegrar i karriären med landsmaninnan Bente Skari.

Dominerade finalen

Frågan är när någon kan mäta sig upp med Björgen.

– Jag vet inte, men jag är väldigt bra nu och allt är perfekt, så vi får se i framtiden, säger hon.

Björgen vann båda kvalloppen och dominerade finalen. In till upploppet hade hon ett bekvämt försprång och ingen annan var i närheten.

Svenskorna åkte ut

– Det känns väldigt bra, min form är så bra, tekniken är bra och skidorna var bra. Då är det kul att tävla, säger Björgen.

För svenskorna gick det tyngre. Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter åkte ut i kvartsfinalen medan Lina Andersson slutade sist i sin semifinal mot tufft motstånd, bland annat Björgen.

– Lina slutar sist men det är ändå ett fall framåt för hennes del. Hon närmar sig vad vi vet att hon kan när hon är som allra bäst, säger Blomqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM