Alfa Romeo gör F1-comeback - med Sauber

Är det slutet för Marcus Ericssons F1-karriär?

Foto: TT

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Alfa Romeo är tillbaka i Formel 1.

Som huvudsponsor till Sauber.

Betyder det slutet för Marcus Ericssons karriär i Formel 1?

F1-stallet Sauber har till nästa år ett nytt motoravtal med Ferrari och det italienska företagets president, Sergio Marchionne, har vid flera tillfällen sagt att han vill att knyta Sauber närmare Ferrari.

Nu har hans önskan slagit in.

Sauber presenterar ett nära samarbete med Alfa Romeo.

– Det här samarbetet med Sauber är ett stort steg i arbetet att återskapa märket Alfa Romeo som nu återkommer till F1 efter att ha varit frånvarande i 30 år. Ett erkänt märke som har varit en del av sportens historia kommer nu att samarbeta med ett annat klassiskt F1-team, säger Marchionne.

– Märket kommer att tjäna på att ta del av de tekniska kunskaper och den erfarenhet som Sauber besitter.

Alfa Romeo gör F1-comeback - med Sauber

Alfa Romeo ingår i FCA-koncernen, tillsammans med Ferrari, Chrysler och Fiat. Biltillverkaren vann VM i Formel 1 med Nino Farina 1950 och Juan Manuel Fangio 1951 och mellan 1961 och 1979 levererade man motorer till flera olika F1-team. Företaget lämnade F1 1985 men återkommer nu som samarbetspartner till Sauber. Det handlar om ett flerårigt avtal med kollaboration både på det tekniska och affärsmässiga planet.

– Alfa Romeo har en lång och framgångsrik historia inom GP-racing och vi är väldigt glada över att ett företag med det ryktet vill arbeta med oss under sin comeback inom motorsporten, säger Pascal Picci, styrelseordförande hos Sauber Holding AG.

Foto: Luca Bruno / TT / NTB Scanpix
Sauber

– Det är en stor möjlighet för Sauber att jobba så nära en biltillverkare.

F1-teamet Sauber har en lång historia inom F1. Marcus Ericson har kört för stallet de tre senaste åren, men resultatet har inte levt upp till varken hans eller teamets förväntningar. I fjol tog Sauber två poäng och slutade näst sist i konstruktörs-VM, i år tog teamet fem poäng och slutade sist.

Från och med 2018 kommer teamet att heta Alfa Romeo Sauber F1 Team och bilen ska även bära Alfa Romeos logotype. Teamet har ännu inte presenterat några förare för den kommande säsongen, men det väntas komma inom två veckor. Marcus Ericsson stöttas av Saubers ägare och hoppas på en plats, men det ryktas om att Ferrari vill se båda sina juniorförare Charles Leclerc och Antonio Giovanazzi i var sin bil.

Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Alfa Romeo

Sauber F1

Formel 1