Baby-ligan

SPORTBLADET

Tonåringarna tar över: Vi är mer målmedvetna än de äldre

I år är basketligan rena babyligan. 16 spelare är 19 år eller yngre. Så många juniorer i högsta basketserien har det inte funnits sedan på 70-talet.

En av dem är 19-åriga Jim Nyström i Solna som redan är veteran med tre säsonger i A-laget.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Unga A-lagsspelare När Södertälje och Solna möts i basketligan är det som en juniormatch. Södertälje har fyra spelare som är 19 eller yngre, Solna har fem. (från höger till vänster) Jim Nyström, Vikings, Johan Åkesson, Kings, Håkan Nilsson, Vikings, Joakim Åström, Vikings, Mattias Göransson, Kings, Serdar Akyüz, Kings, Patrik Odén, Vikings, Diamantis Koukouvinos, Vikings och Rikard Flink, Kings.

- Vi yngre spelare är mer målmedvetna än de äldre. Vi satsar på college i USA för att sedan bli proffs i Europa, säger han.

När Södertälje och Solna möts i basketligan är det rena juniormatchen. I Södertäljes trupp finns fyra spelare som är 19 år eller yngre. I Solna är de fem.

De senaste åren har snittåldern i basketligan sjunkit. Nu är medelåldern strax över 24 år.

Orsaken är att allt fler juniorer tar plats i ligan. Och det är framför allt i klubbarna med den största och bästa ungdomsverksamheten som ungdomarna kliver fram.

Av de 16 spelare som är yngre än 19 år i basketligan spelar sammanlagt elva i Södertälje, Solna och 08 Stockholm. Det är ingen tillfällighet att just dessa klubbar dominerar i svensk ungdomsbasket.

Även Sundsvall har flera tonåringar

Även Sundsvall har fyra spelare som är 19 eller yngre, men de spelarna har utvecklingsplatser i truppen.

I Solna och Södertälje är ynglingarna kärnan i laget.

- Södertälje försökte värva ihop ett topplag under några säsonger på 90-talet, men man vann inte SM-guld för det. Så förra säsongen bestämde vi oss för att bygga på våra egna talanger och skapa en kärna av unga Södertäljespelare som kan bli ett framtida mästarlag, säger Södertäljes coach Waldo Teppans.

Solna har inte haft pengar till värvningar

Solna har gått samma väg, men där har heller ingen ekonomi funnits för att värva ihop ett lag. Efter klubbens konkurs för tre år sedan har all energi gått åt till att ta sig tillbaka till basketligan och bygga ett stabilt lag.

Under hösten har Solna flera gånger startat matcherna med både Jim Nyström och Joakim Åström, båda födda 1982. Jim Nyström gjorde A-lagsdebut som 16-åring.

- För mig var det perfekt. Jag behövde det för att utvecklas. Jag har haft självförtroende nog att ta för mig på den här nivån, säger han.

Jim spelar över 20 minuter per match och har fler gånger gjort över 20 poäng. Han har tagit en plats i landslagstruppen och är publikfavorit i Solnahallen.

- Man måste vara båda tillräckligt bra basketspelare och ha mental styrka att klara att gå upp så tidigt i ligan. Får man inte spela på matcherna kan man hamna i en djup svacka om man inte har bra självfötroende.

Det räcker inte med att var ung...

Men Jim Nyström tror inte att alla juniorer i basketligan tjänar på att spela där just nu.

- Om man plockas upp för att truppen är för tunn så är det inte bra. Å andra sidan är vi unga basketspelare mer målmedvetna än de äldre. Vi har alla klara mål. Vi ska till college i USA. Sedan ska vi ut i Europa och då vill vi vara bäst i det laget, säger han.

Snittåldern i ligaklubbarna

Ligans yngsta

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket