Sören Cratz fick sparken av HIF

SPORTBLADET

Hyllningarna på Söderstadion blev för mycket

STOCKHOLM

Allsvenska Helsingborg sparkar sin tränare Sören Cratz med omedelbar verkan.

Anledningen är Cratz uppträdande efter matchen mot Hammarby på onsdagen, där han sprang ärevarv och blev hyllad av publiken på Söderstadion - laget han förde till SM-guld i fjol.

- Nu fick spelarna sitta ensamma i omklädningsrummet i 10-15 minuter efter en mycket tung förlust, medan deras tränare hyllades av motståndarna. Han är anställd av oss och ska jobba för oss, säger HIF:s ordförande Claes Johansson till Helsingborgs Dagblad.

Foto: Gunnar Ask
Sören Cratz tar emot Hammarbypublikens hyllningar. Det skulle han inte ha gjort...

Han fick inget förnyat förtroende i Hammarby trots att han ledde laget till SM-guld förra året.

"För tråkig fotboll", bestämde styrelsen redan under sommaren.

Men Hammarbys fans har inte glömt sin tränarhjälte - att Sören Cratz skulle hyllas vid återkomsten till Söderstadion var givet.

Under matchen syntes dock inga flaggor och hördes inga rop från hemmapubliken. Tvärtom var Cratz uppe från bänken under matchen och manade yvigt på sina mannar.

Men efter slutsignalen så ville fansen hylla sin tränaren som gav dem klubbens första och hittills enda allsvenska fotbollsguld.

Cratz blev "inropad" efter matchens slut och HIF-tränaren svarade med att springa ärevarv runt sin gamla hemmaarena.

Det gillade inte styrelsen och fansen i Helsingborgs IF.

Vem betalar lönen?

Cratz fick börja sitt försvarstal agerande redan under resan hem till Helsingborg - men det hjälpte inte. Turbulensen fortsatte under torsdagen då ett 30-tal besvikna supportrar följde Helsingborgs träning på torsdagseftermiddagen med en stor banderoll med texten ''Vem betalar din lön nu - HIF eller Bajen?

- Det kändes konstigt att han sprang runt och applåderade Hammarbyfansen - och inte oss som kört 120 mil fram och tillbaka, sade HIF-supportern Daniel Persson till Helsingborgs Dagblad.

Polis hade tillkallats, men de lämnade träningen efter en stund utan att behöva ingripa. Tidigare på dagen hade någon sprayat ner Olympias fasad, uppger Helsingborgs Dagblads nätupplaga.

- Jag var jättebesviken efter förlusten och ville helst inte gå ut på arenan igen. Men står det över 10 000 på Söderstadion och skriker mitt namn så känns det konstigt att bara vända dem ryggen, sade Sören Cratz till Helsingborgs Dagblad innan han fick beskedet att han fått sparken.

- Jag uppskattar att ni kommer fram till mig, i stället för att ge er på klubben, förklarade Cratz för supportrarna.

Spelarna vill ha bort Cratz

Under kvällen träffades HIF:s styrelse och spelarrådet, och efter ett långt möte togs beslutet att ge Sören Cratz sparken.

Claes Johansson poängterar att Cratz ärevarv på Söderstadion inte var avgörande, men förklarar samtidigt att HIF-ledningen såg allvarligt på det inträffade:

- Sören hamnade i en svår situation då en vaktmästare bad honom springa ut eftersom 10 000 åskådare väntade på honom. Men, det gick till överdrift.

Ärevarvet blev i kombination med de klena sportsliga resultaten Cratz fall.

- Vi spelade bra på försäsongen och förväntningarna var stora. Men laget har inte utvecklats och vi har inte sett någon röd tråd i spelet. Därför byter vi tränare, säger Claes Johansson till Helsingborgs Dagblad.

Inte heller spelarna ska, enligt Claes Johansson, velat ha Cratz kvar:

- Vi tycker också att det saknas en struktur och röd tråd. Spelarna känner ingen trygghet. Vi anser också att den rätta aggressiviteten saknats, har efterlyst bättre inställning.

Ungdomstränaren Peter Swärdh tar nu över som tränare och Hans Carell fortsätter som assisterande tränare.

Swärdh kommer ursprungligen från Hässleholm. Han tränade Högaborg 1998-99 och engagerades av HIF som tipselittränare 2000.

Niclas Johansson/TT Lars Markusson/TT