Simning

Flickan vägrar se att hon är sjuk...

SPORTBLADET

Emma Igelström har besegrat astman - nu ska hon vinna över resten av världen

Hon var liten, bestämd och envis. En tioårig tjej som ville simma - och som vägrade inse varför hon hade så svårt att andas ibland.

Nu åker den där tjejen till VM.

Som favorit.

- Det går att idrotta på elitnivå även om man har astma, säger Emma Igelström.

SIM-HOPP Emma Igelström med sin bästa vän inhalatorn vid sitt favoritställe bassängen
SIM-HOPP Emma Igelström med sin bästa vän inhalatorn vid sitt favoritställe bassängen

Kortbane-VM i Moskva är bara en vecka borta när Emma Igelström simmar 50 meter bröst i Sollentuna Simfestival. Det är en liten, anspråkslös Stockholms-tävling, där unga simmare slåss om en plakett och 500 kronor i ett vitt kuvert.

Emma Igelström behöver inget kuvert. Hon är bäst i världen.

- Jag känner mig otroligt stark, jag vet att jag verkligen har gjort allt som går för att lyckas på VM och det är en fantastiskt skön känsla, säger Emma.

Världsrekordet har hon haft i två veckor.

Astma har hon haft hela livet.

- När jag var liten ville jag inte låtsas om det, jag har läst en journal där läkaren hade skrivit "flickan vägrar inse att hon är sjuk"", säger hon.

Men när det är svårt att andas är det svårt att simma. "Flickan" hade inget val.

- Jag kanske var tio-tolv år när jag fick mediciner. Sedan dess har jag alltid haft med mig en inhalator, och alltid använt den på tävlingar. Det har blivit en rutin, säger hon.

Hon har ansträngningsastma, och dessutom allergi mot kvalster, pollen och katter. De senaste månaderna har hon använt en ny inhalator som fungerar både långverkande och omedelbart. Emma medicinerar morgon och kväll.

Emma kommer dopa sig - legalt

Nu berättar hon om sin astma, för att hjälpa andra.

- Många barn är nog tveksamma till om det går att idrotta när man har astma, men de ska inte se det som ett hinder för att göra vad de vill. Jag tycker att jag är ett bra exempel på att det går, säger hon.

Simtruppen åker till Moskva på måndag, de åker dit för att hämta en massa medaljer. Therese Alshammar ser urstark ut, Lars Frölander har hållit en överraskande bra nivå under uppladdningsperioden - och Emma Igelström går som en maskin.

Hon kommer till VM med ett självförtroende som är stort nog för att ge henne problem i tullen.

- I en tv-intervju fick jag frågan om vad som skulle hända om jag misslyckades - men jag har aldrig ens tänkt den tanken. Jag kan inte påverka vad alla andra gör, men jag vet att jag gjort precis allt jag kan för att lyckas, säger Emma.

Hon kommer dessutom att dopa sig. Det gör hon alltid.

Medicinerna som Emma Igelström använder finns med på IOK:s dopningslista, under rubriken "föremål för särskilda restriktioner".

- Det krävs att man har skriftligt intyg från sin läkare. Det har jag, säger hon.

Tack vare medicinerna, talangen och stenhårt arbete har hon kunnat ta sig hela vägen till världstoppen i en av de tuffaste sporter som finns. Nästa vecka vill hon ta nästa steg.

Allra högst upp.

Simon Bank

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Simning

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning