Motorsport

Jag är bättre än någonsin

SPORTBLADET

Tony Rickardsson tog sin femte VM-titel: Tårarna tryckte på ett tag

VOJENS

Tony Rickardsson vann näst sista VM-deltävlingen och körde därmed hem sin femte världsmästartitel i speedway.

En historisk framgång men tro inte att det blev något firande. I natt åkte Rickardsson buss i tio timmar från Danmark till Polen för seriematch med sitt polska stall Torun i eftermiddag.

- Helt perfekt. Det blir mycket skitsnack i den bussen, säger Tony.

Tony Rickardsson med sin femte VM-pokal. Men han vill inte jämföra titlarna med varandra.
Tony Rickardsson med sin femte VM-pokal. Men han vill inte jämföra titlarna med varandra.

Att han precis har bevisat att han är en av speedwayhistoriens allra största verkar inte riktigt ha trängt in i hans medvetande. Med fem titlar tangerar han Ove Fundins facit och har bara ett VM upp till nya zeeländaren Ivan Mauger som är den ende som vunnit sex gånger.

- Det är helt ointressant. Jag tävlar inte mot andra. Jag tävlar mot mig själv och det är det som gör att jag kan fortsätta att utvecklas. Minst ett år till ska jag hänga med och försöka vinna en ny VM-titel, säger Tony Rickardsson.

Han sveper ett glas champagne i presstältet men skiftar snabbt dryck till en svalkande dansk fatöl innan blixtar och frågor börjar att hagla.

Crump föll i finalen

Ryan Sullivan blev bara trea i semifinalen och missade finalen. Det innebar att Tony Rickardsson var världsmästare om han blev sämst tvåa och hade den andre australiern Jason Crump bakom sig i finalen.

Crump som slog runt med sin motorcykel var sportslig nog att snabbt försvinna från banan

i stället för att ligga kvar och orsaka en omstart för att störa Tony Rickardsson som då ledde heatet.

I stället kunde Rickardsson säkert hålla undan för Tomasz Gollob och Billy Hamill ända in i mål.

- Tårarna tryckte på ett tag. Den här gången var det verkligen mycket känslor. Det har varit en otroligt tuff säsong med mycket sjukdomar.

Till nästa säsong har han redan planerat en del förändringar för att bli ännu bättre.

- Jag ska försöka hålla mig lite mer frisk. Bättre läkarkontroller, bättre koll på kosten och kanske något medel mot allergi för att slippa bihåleinflammationer. Jag har legat på linjen genom att maxa kroppen hela tiden i år. Sitter man då också alltid på flygplan där bacilusker far genom luften hela tiden är man farligt ute.

"Jag trimmar mig själv"

- Jag vill utvecklas och bli så bra jag kan bli. Jag har fortfarande inte peakat. Mentalt och framförallt fysiskt har jag utvecklats mycket de senaste åren. Jag fortsätter att trimma mig själv så mycket jag kan. Det måste jag göra för de andra blir bättre och bättre hela tiden.

- Det jäkliga är att det väl knappt är någon som har vunnit VM-titeln tre år i rad. Jag har försökt och det blir bara svårare och svårare för varje gång.

Vill inte ranka titlarna

I fredags verkade Tony Rickardsson hur cool som helst när han gav mängder av intervjuer under hela dagen och dessutom körde våldsamt fort på träning. Men det var ett sken som bedrog.

- Jag hade svårt att somna natten innan tävlingen. Det har känts väldigt nervöst inför den här gången. När jag sen fick ledningen i finalen tänkte jag bara att nu jävlar håller du i detta.

- Jag vill inte ranka mina VM-titlar. Säger bara att jag aldrig någonsin har kört bättre speedway. Jag har haft ett otroligt kul år. Jag har lärt mig att åka i spår som jag aldrig vågat åka i tidigare och jag har gjort det otroligt fort och ändå behärskat dem.

Sista deltävlingen i Australien blir plötsligt betydelselös.

- Det blir shortsen på direkt i värmen där borta med mycket golf och tid ihop med familjen.

Att ha tangerat Ove Fundins fem guld innebär inte att Tony Rickardsson gjort sig jämställd med en gammal idol och förebild.

- Nej, jag sprang och sket på hälarna när han körde. Jag har aldrig sett honom köra. Mitt speedwayintresse tog fart på 80-talet någon gång.

Firar med - kaffe

Efter eftermiddagens tävling på sin polska hemmaarena flyger han hem till Sverige. Och då blir det så klart ett rejält firande - eller?

- Äh. Jag är inte mycket för firande. Jag går väl in till grabbarna i verkstaden, tar en kopp kaffe och planerar för nästa år, säger Tony Rickardsson.

Bor i Krylbo med fru & två döttrar

Tonys väg till guldet

Sverige - en stormakt i speedway

Stefan Alfelt

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport