Hon har dopat sig hela tiden

SPORTBLADET

Patrik Sjöberg har misstänkt Ludmila ända från början

Sverige har bara två världsmästare i friidrott.

Men de är knappast på samma våglängd.

- Nej, jag visade att det gick att bli världsmästare utan att dopa sig. Att Ludmila åker dit igen är bara ett bevis för att hon alltid dopat sig, säger Patrik Sjöberg.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Jag varnade förbundet Patrik Sjöberg har misstänkt Ludmila Engquist för dopning hela tiden. Gårdagens avslöjande ser han mer som en bekräftelse än ett avslöjande.

Patrik Sjöberg är stenhård efter att Ludmila nu själv erkänt att hon dopat sig.

Men han är inte ensam.

I stort sett alla svenska friidrottare i världstoppen är av samma uppfattning.

Men Patrik Sjöberg hävdar att han alltid vetat.

- Ja, jag var ju ihop med den ryska längdhopperskan Larisa Beresjnaja i mitten av 90-talet, som var en av Ludmilas bästa kompisar, säger Patrik.

"Hon var inte oskyldig 1993"

- Och när Ludmila åkte fast första gången 1993, vet jag att Larisa och hon pratade om saken. De var och tränade i Marbella i Spanien, där jag tränade. Ludmila berättade att hennes läkare var förtvivlad, då han var säker på att alla spår skulle vara borta ur kroppen efter 30 dagar. När hon åkte fast hade det gått 40, vilket kanske tyder på att hennes dåvarande man hade något med saken att göra. Men det ändrar inget i sak. Ludmila visste vad hon höll på med.

- Och jag är helt säker på att hon dopat sig hela tiden. Det är väl ingen tvekan nu.

Så du visste om det här redan innan Ludmila blev svensk och började tävla för Sverige?

Varnade folk på förbundet

- Ja, jag varnade folk på Svenska Friidrottsförbundet och sa att det fanns många lik i garderoben om de tog in Ludmila. Men nu verkar det ha blivit bobförbundets problem.

Tror du hennes man Johan visste om det hela?

- Självklart. Att de säger att han är helt oskyldig är bullshit. Självklart visste han om vad som hände. Han var ju med redan 1993, då Ludmila och flera andra öststatstjejer åkte fast i tullen i Malmö med en hel väska full med dopningspreparat. Då tog en massör på sig skulden, så de klarade sig den gången. Men det var Johan som ansvarade för gruppen.

Du är rätt tuff i dina uttalanden?

- Ja, men vaddå? Det här är något som de flesta känt till i flera år. Jag har aldrig haft problem att umgås med friidrottare från öst, men jag vet hur de tänker. Systemet formade dem och de trodde att alla dopade sig. Det var så det fungerade.

Tog VM-guld - utan dopning

- När jag sa att jag aldrig rört skiten, trodde de inte på vad jag sa. Sådan var inställningen. Men jag visade att det gick att ta VM-guld utan att dopa sig. Det är jag stolt över.

Så du är inte förvånad över att Ludmila dopat sig igen?

- Nej. Det var väntat.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott