Här laddar Elofsson om - med Metallica

SPORTBLADET

"Jag är förbannad på kroppen, huvudet vill men inte kroppen"

VAL DI FIEMME

VM-premiären blev ett stort bakslag för skidstjärnan Per Elofsson, 25.

I går kväll hade besvikelsen förvandlats till ilska.

- Jag är så förbannad på kroppen. Huvudet vill, men inte kroppen och det känns väldigt frustrerande, säger han.

Foto: Per Elofsson.

Han började loppet - 15 kilometer klassiskt - urstarkt. Efter 1,6 kilometer var han i ledning, men in mot första varvningen försvann klippet i åkningen.

Kroppen sa stopp.

- Det gick inte att trycka ifrån och jag började tappa, meter för meter. Jag hängde med hyfsat i uppförsbackarna, men på platten förlorade jag mycket tid, säger Per Elofsson.

I mål hade han tagit ut sig fullständigt och ramlade ihop. I ett par minuter låg han kvar på rygg och stirrade mot den klarblå himlen - till synes livlös.

- Sista biten hade jag tunnelseende och gummiarmar och när jag åkte över mållinjen var jag helt vimmelkantig. Jag kämpade i alla fall och det hoppas jag syntes, säger Per Elofsson och klämmer fram ett ansträngt leende.

Det har gått fem timmar sedan han gick i mål. Han går med tunga steg nedför trappan på svenshotellet Montenara och söker sig till en blombänk och sätter sig omedelbart.

Vet sin kapacitet

- Jag är helt slut och det ska man väl vara. Samtidigt är det positivt. Det är första gången den här säsongen som jag kan tömma kroppen ordentligt, säger Per Elofsson.

Han rycker på axlarna. Till råga på allt hade han nummer 13 på bröstet och det var fredag"

- Oj, tänkte jag. Jag är egentligen inte vidskeplig, men lite lurigt kändes det. Med facit i hand var det kanske det som till slut gjorde att jag hamnade på en 12:e plats, säger Per Elofsson och skrattar.

Han vill mycket - och vet om sin kapacitet - men när han ska prestera finns inte kraften i åkningen.

- Jag har kvar min vinnarskalle och därför känns det frustrerande. Jag vet vad jag kan och det är där uppe jag hör hemma. Normalt. Men just nu är ingenting normalt, säger han.

Hans katastrofala försäsong har satt sina spår. Men någonstans hoppas Per Elofsson att han ska vakna en morgon och känna att den där extra kicken i åkningen är tillbaka.

Att den riktige Per Elofsson ställer sig på startlinjen.

- En sådan här genomkörare kan få det att släppa. I alla fall hoppas jag det och i jakstarten får jag ju också åka skate och det tror jag blir lättare.

För att glömma och gå vidare har Per Elofsson skaffat en gitarr och den hörs på kvällarna på hotell Montenara - strax utanför Cavalese.

- Men det är svårt att lira Metallica. Borde ha haft någon gura med el. Det får väl gå ändå, säger han.

Patrik Thorneus