- Tack för alla tröstande ord

SPORTBLADET

Brink talade ut med landslags- läkaren för att bearbeta chocken

ZIANO DI FIEMME

Vid svåra kriser gäller det att få stöd och svenske landslagsläkaren Mats Carlén tog Jörgen Brink och gick på långpromenad i går kväll.

Allt för att bearbeta chocken.

- Livet måste gå vidare och jag känner stort stöd från folket. Jag hoppas att ingen hatar mig. Jag gjorde mitt bästa och lite till, säger Jörgen Brink.

Foto: VÄRMANDE ORD Ett par timmar efter Jörgen Brink hade kommit i mål i herrstafetten - helt utmattad - tog han en promenad med landslagsläkaren Mats Carlén. Allt i ett försök att få distans till stafettmissen.

Det har gått sex timmar sedan han kände att kroppen inte lydde längre och han fick problem med huvudvärk, illamående och framförallt sin skidåkning.

Han kommer gående på vägen utanför svenkshotellet Montanara tillsammans med Mats Carlén. De småpratar och ler ansträngt när de svänger in på hotellparkeringen. På en bänk väntar lagkompisarna Elin Ek och Jenny Olsson.

Båda två ger Jörgen en varm, tröstande kram.

- Det är viktigt att stötta en människa sådana här gånger. Prata om det som varit och inte hålla allting inombords. Vi har en viktig uppgift i laget och det är att ta hand om Jörgen, säger Mats Carlén.

Nerringd växel

Svenska folket har tagit 28-åringen till sina hjärtan. Direkt efter målgång blev svenska skidförbundets växel i Falun nerringt av människor, som ville trösta den olycklige slutmannen. SMS-hälsningar och samtal strömmade till svenskförläggningen och Aftonbladets mail höll på att braka samman på grund av trycket.

Jörgen får läsa några av hälsningarna.

- Ja, det är helt otroligt, att folk är så snälla. Sådana här ord värmer. Jag har även känt ett otroligt stöd från landslagskompisarna. Dom har verkligen ställt upp för mig, säger Jörgen Brink.

- Skriv att jag tackar alla.

Långpromenaden med Mats Carlén tycker han varit värdefull.

- Vi bollade lite saker medan vi gick i bergen. Det kändes skönt att ha någon att prata med och läkare är ju bra på sådant. På slutet gled vi till och med in på andra ämnen än skidåkning.

Han har fått i sig lite mat och säger att kroppen känns bättre, men hans aniktsuttryck skvallrar om att allting inte står rätt till.

- Jag är fortfarande jävligt besviken och ledsen. Den mentala smällen är mycket värre än den fysiska. Det här är ingenting man bara skakar av sig. Det kommer att ta länge att komma över det här - om man överhuvudtaget gör det, säger Jörgen Brink och rycker på axlarna.

Inte ensam

Stafetter kan vara grymma och han är i gott sällskap. Christer Majbäck, Niklas Jonsson, Magnus Ingesson och Urban Lindgren är bara några som mött den berömda väggen på en stafettsträcka.

- Man har ofta funderat på hur dom känt det och nu vet jag. Jag önskar ingen det här. Det är fruktansvärt jobbigt, säger Jörgen Brink.

Stor i motgången

Han är stor i motgångens stund. Det kommer inga bortförklaringar, inga ursäkter och han skyller inte genomklappningen på någon. Lugnt och sakligt berättar han om det obegripliga som hände knappt två kilometer från mål och konstaterar kort:

- Jag tog fullständigt slut.

Mats Carlén har även undersökt Jörgen Brink och det finns inga fysiska fel på honom som kan förklara det inträffade.

- Ingenting som vi kan upptäcka i alla fall just nu, säger landslagsläkaren Mats Carlén.

Jörgen Brink har till och från haft problem med sitt hjärta - som kan rusa på grund av en extra nervbana - men det var ingenting sådant som förstörde dagen för honom.

- Inte vad jag kunde känna. Det var inget fel på pumpen. Den slog som vanligt, säger Jörgen Brink.

Precis som svenska folkets hjärtan.

För Jörgen Brink.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM