Det luktar guld, Carro

SPORTBLADET

Värsta konkurrenterna hoppar av från inomhus-VM i Birmingham

Carolina Klüft är plötsligt favorit till VM-guldet i Birmingham.

Nu har även brittiskan Denise Lewis - OS-vinnare i Sydney år 2000 - tvingats tacka nej på grund av skada.

Foto: Carolina Klüft.

Denise Lewis kommer från Birmingham och det var meningen att hon skulle göra en bejublad comeback inför hemmapubliken. Lewis har fött barn och varit mammaledig efter OS-guldet i Sydney.

- Men Lewis är skadad och kommer inte att tävla i VM, säger hennes manager Robert Wagner, som är på plats i Stockholm inför kvällens Globengala.

Bara fem grenar

Även ryska världsmästarinnan från Edmonton 2001, Jelena Prokhorova, har tackat nej, liksom fransyskan Eunice Barber som tog VM-guld i Sevilla 1999.

Alla tre saknades även i EM i München i somras, då Klüft tog EM-guld.

Då handlade det i och för sig om sjukamp utomhus, medan ett inne-VM bara innehåller fem grenar. Carolina Klüft kommer också att få tufft motstånd, trots bortfallet. Vitryskan Natalja Sasanovitj, som tog EM-bronset i München i somras, är världsbäst i år och är regerande inomhusvärldsmästarinna från Lissabon 2001, då hon vann på imponerande 4 850 poäng.

"Det blir tufft"

Carolina själv bryr sig i vanlig ordning inte så mycket om motståndarna.

- Nej, jag koncentrerar mig på mig själv, sa hon vid sin presskonferens inför Globengalan.

- Jag vet ändå inte vilka jag kommer att möta förrän tävlingen startar. Det blir tufft hur som helst. Ett VM är en helt annan sak än ett EM. Och inomhus är det bara fem grenar. Eftersom kula är min svagaste gren, så påverkar det slutresultatet mer inne än ute.

Jones nobbar VM

I Globen i kväll tävlar Carolina i en skräddarsydd trekamp. Då möter hon bland andra fjolårets världstvåa Sheila Burrell från USA.

Inte heller världsstjärnan Marion Jones kommer till inne-VM och troligen inte heller hennes nye fästman Tim Montgomery, världsrekordhållare på 100 meter.

- Marion kommer definitivt inte, medan det finns en liten, liten chans att Montgomery tävlar, säger parets manager Charlie Wells.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott