Jag hatar de som hjälper fuskare

SPORTBLADET

Bengt Saltin - dopningens fiende nummer ett

VAL DI FIEMME

Svenske professorn Bengt Saltin, 68, kallas "dopningens fiende nummer ett".

Hans oavlönade korståg mot fuskarna fortsätter.

- Jag drivs av två saker. Dels älskar jag sport och dels hatar jag kollegor som hjälper kvinnor och män att fuska, säger han.

Foto: Bengt Saltin är högste ansvarig för det internationella antidopningsarbetet.

Bengt Saltin är världens främsta expert på området. Han är på plats i Val di Fiemme som högste ansvarige för internationella skidförbundets (Fis) antidopningsavdelning.

Han jobbar helt ideellt.

- Jag får noll kronor, men det spelar ingen roll. Det är inte pengarna som driver mig. Jag kommer från orienteringen och där är vi inte vana att få betalt, säger Bengt Saltin och skrattar.

Sidoprojekt från början

Han är svensk, men sedan 30 år tillbaka jobbar han i Köpenhamn och är till vardags chef över hundra forskare.

- Dopningen en sidogrej jag har. Egentligen forskar jag om muskler och det har jag gjort i många, många år, säger Bengt Saltin.

Ett dödsfall 1997 fick honom att intressera sig för dopning.

- En ung dansk cyklist dog och en journalist ringde och frågade mig vad det kunde beror på. Det visade sig att han hade mixtrat med Epo och jag blev väldigt nyfiken, säger Bengt Saltin.

Det blev början på hans korståg mot fuskarna.

- I början trodde jag inte att det här skulle vara ett så här mödosamt arbete. Men det var mycket mer än jag trodde. Plötsligt har jag två heltidsjobb, säger han.

Under OS i Salt Lake City var det han som låg bakom att stjärnorna Johann Mühlegg, Larissa Lazutina och Olga Danilova åkte dit för bruk av Nesp. Innan mästerskapet var det sagt att ämnet inte kunde spåras, men Saltin visste hur och till slut - efter lite bråk - fick han sin vilja igenom.

Vissa åkare testades för Nesp och facit vet vi.

- Skidsporten är fortfarande inte ren. Men vi har hunnit en bit på vägen och till OS i Turin 2006 hoppas jag att sporten är vit som snö, säger Bengt Saltin.

Helt nya metoder

Dopningsarbetet har hunnit långt och han tror inte att några nya, okända ämnen kommer att dyka upp i Val di Fiemme.

- Epo, Nesp och sådant är vi skickliga att spåra. Nej, jag tror att om det nu finns åkare som vill fuska gör dom det med gammal, hederlig bloddopning. Vi kan se om åkarna mixtrat med blodet, men vi vet inte om vi kan komma att kunna bevisa det, säger Saltin.

- Det måste prövas juridiskt i så fall.

Han vill inte gå in på några detaljer. I stället får man ett finurligt leende när frågan om vad testerna kan spåra och inte.

Det får komma som en överraskning.

- Vi kommer att få några jobbiga veckor, säger han.

Hur menar du?

- Du får väl se.

Han säger det inte rakt ut, men någonstans kan man ana att Saltin vet mer än vad han säger.

"Dopningens fiende nummer ett" är fuskarna på spåren.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM