Svensk skrällman bara några millimeter från medalj

SPORTBLADET

Carl-Johan Bergman var en miss från silver i dagens skidskytte

ÖSTERSUND

En enda miss - en hårfin miss.

Det kostade Carl-Johan Bergman silvermedaljen i distansloppet i världscupen.

- Visst känns det lite snopet att vara så nära prispallen. Men jag är jättenöjd med min insats i dag, sade den svenske skrällmannen.

Foto: Carl-Johan Bergman

Carl-Johan Bergman är på väg mot det stora genombrottet som skidskytt - och i Östersund gav han en liten försmak av vad som komma skall då han gjorde sitt livs lopp och blev sexa en minut och nio sekunder efter sensationssegraren Janez Maric, Slovenien.

Bergman hade bra fart på skidorna och det bästa av allt - skotten satt mitt i prick! Utom ett enda i det första stående skyttet.

Dyrbar tilläggsminut

- Ett enda bomskott och det satt alldeles vid kanten. Suveränt skytte med andra ord - och lite otur. Hade den hårfina missen suttit rätt på tavlan hade Carl-Johan åkt till sig en medalj. Bommen kostade ju en tilläggsminut, konstaterade förbundskaptenen Staffan Eklund.

På söndag har Carl-Johan Bergman chansen att få sin åtråvärda medaljplacering, för då avgörs jaktstarten med fredagens distanslopp som grund - men tidsdifferensen halveras.

- Ett otroligt inspirerande utgångsläge. Men jag drömmer inte om någon medalj, utan jag skall i första hand försöka försvara min position. Men visst finns förhoppningar speciellt när skytteformen är så bra, säger Carl-Johan Bergman.

Mentalt spel

Jaktstarten är mer skyttetävling än skidtävling. Då ställs löparna man mot man i nervskakande uppgörelser på skjutvallen.

- Det är precis som i stafett och jag trivs ganska bra med det mentala spelet, säger Carl-Johan Bergman med ett litet spjuveraktigt leende.

- Det finns ingen anledning att sätta Carl-Johan under press. Han har gjort ett kanonlopp i dag och på söndag kan allt hända. Lika gärna som skotten sitter där de ska så kan stressen leda till att man pressar sig för hårt och då är det lätt hänt att bösspipan far runt som en visp och så är den dagen förstörd, säger Staffan Eklund.

Ytterligare en glad överraskning

Det var inte bara Carl-Johan Bergman som fick publiken i Östersund att jubla. Även Jakob Börjesson gjorde ett jättelopp och med ett bomskott åkte han in på 16:e plats 2.22 minuter efter segrande Maric.

- Otroligt roligt. Det känns bara bättre och bättre. Det känns otroligt skönt att få ett kvitto på att jag satsat och tränat rätt, sade Jakob Börjesson.

- Jakob är verkligen värd den här framgången. Han har stått på gränsen till landslaget i flera år. Nu har han gjort en jättesatsning, men hade oturen att slå sönder axeln i en vurpa - men han har bitit ihop på ett beundransvärt sätt och fått ett rejält lyft både som skytt och skidåkare, säger Staffan Eklund.

Distansloppet över 20 km i Östersund blev en riktig skrälltävling med två slovener och en tjeck på prispallen. Inte en enda norrman eller tysk fanns före bästa svensk i prislistan.

Världscupledaren Ole-Einar Björndalen har drabbats av en lättare förkylning och avstår tävlingarna i Östersund för att inte äventyra uppladdningen inför VM i Sibirien i mitten av mars. Även Raphael Poirée hoppade över tävlingarna i Östersund för att ladda upp på hemmaplan i Frankrike inför VM.

Slovenen Janez Maric vann sitt livs första världscuplopp tio sekunder före tjecken Zdenek Vitek. På bronsplats kom en annan stor överraskning Marko Dolenc från Slovenien.

Ove Byström/TT