Stjärnorna håller - och nu är nördarnas sport verkligen inne

SPORTBLADET

Stjärnorna svek inte.

De gav löften om ännu ett fantastiskt friidrottsår.

Kajsa Bergqvist satte svenskt rekord på 2.03. Hon har förlorat mot ryskor tre gånger nu, men i går i Globen visade hon att förra årets krönta drottning tänker vara även årets.

Det var festligt och fullsatt - men kanske inte särskilt folkligt.

Slipsarna och pälsarna har dragit in i friidrotten och det är i sanning en ny syn. Alla fina människor ville begapa våra världsstjärnor i Globen.

Nördarnas sport har blivit inne.

Jag har lite svårt för det.

Att se pälsdamer betitta längdhopp och glänsande silkeslipsar sitta och sucka över tresteg är en ytterst märklig upplevelse.

Jag tar den ännu inte riktigt till mej än men jag försöker.

Vi fick ingen Victoriastadion där alla dessa världsartister kunde fått chansen att ses av en hel värld vid ett OS 2004 men vi fick i alla fall prinsessan Victoria som satt och myste och slafsade i sig glass med en vältränad man på vipläktaren i går innan de båda jublade åt trekamp med Klüft.

Nördarnas sport har verkligen blivit inne.

Sköna ord en månad före VM

Det mest intressanta med Kajsa i går var två hopp; dels det tredje på 1.99 som var ett hopp från fiasko och det var så högt och vackert.

Dels ett av hoppen på 2.08 - världsrekordshöjden. Efteråt lyssnade jag på hur Kajsa förklarade att hon kände att hon hade höjden inne med höftpartiet och att en bra dag är alla kroppsdelarna på plats och då tar hon 2.08.

Jag blev mycket fascinerad av hennes utläggning om att hon hade så mycket kraft i benen att hon inte riktigt kunde kontrollera den. Det är sånt man gillar att höra. Det är sånt man gillar att höra en knapp månad före VM i Birmingham.

Chicherova är ett stort hot mot Kajsa i år. Hon är 20 år och hennes hoppstil är ojämn men när hon hoppar rent hoppar hon mycket högt. Hennes 1.99 var kanske kvällens bästa hopp. Ett tag såg det ut som om Kajsa var chanslös men då samlade hon ihop sig med all den rutin hon äger.

Drottning Kajsa af Globen regerar alltså ännu. Och i VM slipper hon några tjog tvåmetersryskor eftersom bara två får vara med där.

Bara himlen kan stoppa Olsson

Christian Olsson gjorde en bra tävling. Speakern Chris Härenstam var så upphetsad av Olssons hoppningar att han ett tag verkade tro att alla blondiner på innerplan var trestegs-Olsson.

Riktigt så överlägsen var han inte men han gjorde fyra hopp över 17 meter. Han sa något själv efter galan som var intressant men som jag inte riktigt förstår.

-Jag tror inte på mentala gränser, sa han och jag vet inte om han fått det från någon Dr Phil-sändning eller om han gjort den insikten sen han stabiliserat sin hoppning bortom 17-metersstrecket. Jag tror dock att det är en bra inställning. Himlen är den enda begränsningen som redan de gamla atenarna sa. Det är sånt som skapar historia.

...och Klüfts resultat talar för sig själv

Anständiga resultat av Stefan Holm och Staffan Strand och Carolina Klüft. Personbästa på 60 meter häck visar att Klüft utvecklats bra i vinter med tung träning. Femkampen i VM kan bli sevärd.

Susanna Kallur och Kirsten Belin gjorde bra resultat medan Patrik Kristiansson fick äta upp att hans coach Miro Zalar utlovat rekord. Det blev det inte. Långt därifrån och Patrik såg mer ut som någon av Miros kaniner i Spurt än en rekordhoppare.

Men kvällens var Kajsas.

Som vanligt var den Kajsas.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott