OS-fyra slog ner domaren

SPORTBLADET

Taekwondo- stjärnan Roman Livaja riskerar avstängning: Jag skyddade bara min bror

Svenske OS-stjärnan i taekwondo Roman Livaja, 27, riskerar en lång avstängning - och därmed sin fortsatta karriär.

Han anklagas för att ha slagit en domare i ansiktet.

- Jag var inblandad i ett bråk och det var dumt. Men jag skyddade bara min bror, säger han till Sportbladet.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Han är svensk OS-stjärna i taekwondo. Men nu är Roman Livaja illa ute. Han anklagas för att ha slagit en domare i ansiktet.

Svenska Cupen i Höllviken slutade i en skandal. Svenska affischnamnet Roman Livaja - som var i semifinal i Sydney-OS - hoppade in som coach åt sin lillebror Doni Livaja i en match som urartade helt.

Meningarna går isär i vad som egentligen hände i Ljungenskolans sporthall i lördags. Klart är i alla fall att Roman Livaja sprang in på mattan under pågående match och då bröt kalabaliken ut.

Stort slagsmål

- Min lillebror skadade armbågen och blev liggande. Hans motståndare sparkade på honom och jag handlade instinktivt, säger Roman Livaja.

Plötsligt var ett tiotal personer inblandade i slagsmålet. I tumultet ska en av domarna ha fått ett knytnävsslag i ansiktet.

Livaja anklagas för att ha delat ut det.

- Det stämmer inte. Snabbt som ögat var några killar framme och lyfte bort mig. Det finns det vittnen på. Jag har inte slagit nån i ansiktet, det svär jag på. Men jag var inblandad i tumultet och det står jag för.

Tror inte på rättvisa

Förbundet vill inte uttala sig i fallet innan disciplinnämnden haft sammanträde, men Roman Livaja tror inte han får en rättvis bedömning.

- Det finns en liten grupp som styr hela förbundet och jag står utanför den. Därför är jag rädd för att de inte ens bryr sig om att ta reda på sanningen, säger han.

Vad händer om du blir avstängd?

- Låt oss säga att jag får tävlingsförbud i ett år" Ja, då är det kört. Men jag kommer inte att sitta med armarna i kors.

Berätta?

- Kroatien har varit på mig flera gånger och bett mig tävla för dem. Jag har alltid tackat nej, eftersom jag fått min träning här. Men stoppas min OS-satsning har jag inget val. Då kommer jag att i fortsättningen tävla för Kroatien.

Livaja är den enda aktive i taekwondo som är med i Sveriges olympiska kommittés toppprogram. Nu riskerar han att förlora sitt stöd.

- Som sagt, till OS ska jag. Har lovat min pappa att ta guld. Återstår att se om det blir med Sverige eller Kroatien.

Gjorde succé i Sydney-OS i fjol

Patrik Thornéus