Kallas pakt: Finskan kom fram före start

Av: Kristoffer Bergström, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Bildbyrån
Efter att ha legat ihop med Niskanen hela vägen gick Kalla om i slutspurten.

Charlotte Kalla gjorde sin näst bästa insats i Tour de ski någonsin.

Detta efter att ha knutit en pakt med finskan Kerttu Niskanen.

– Vi bestämde redan före start, då kom Niskanen fram och frågade om vi skulle köra till backen, säger Charlotte Kalla.

Charlotte Kallas tour blev inte som hon tänkte sig. I somras tränade hon för att kunna hålla sig i toppen av världscupen och nå pallen i Tour de ski.

Extra tungt blev det när Kalla föll i två etapper och tappade tid på de tre norskorna i täten.

Inför den sista etappen skilde flera minuter till Ingvild Flugstad Östberg, Therese Johaug och Heidi Weng, så målet blev snarare att bli bästa åkaren bakom dem. För att lyckas det krävdes samarbete med Kerttu Niskanen, som startade i stort sett samtidigt.

"Bestämde att ligga bakom"

– Vi bestämde redan före start, då kom Niskanen fram och frågade om vi skulle köra till backen. Även om vi inte låg på något särskilt lyckades vi dryga ut avståndet till de andra. Det var väldigt skönt, säger Charlotte Kalla.

– Vi snackade före loppet om att jobba tillsammans på de flatta partierna. Vi gjorde det och det var bra, säger Kerttu Niskanen.

Taktiken föll väl ut. Inga förföljare hade en chans att rå på den finsksvenska duon, så de kom tillsammans upp till Alpe Cermis sista parti, där backen blir lite flackare.

– De sista branta bitarna så kände jag att jag var ganska fräsch. Så jag tänkte att någonstans vid platten, vid 200 meter kvar, bestämde jag mig för att köra, säger Charlotte Kalla.

Där ryckte Charlotte Kalla ifrån Niskanen och vann med ett tiotal meter. Fjärdeplatsen är Kallas bästa placering förutom segern 2008.

Hade siktat på pallen

– Min plan var att hänga på henne så länge som möjligt. Jag kände på slutet att jag var stark. Hon visade tecken på att vara lite småtrött. Hon stapplade runt. Där kände jag att jag hade övertag, säger Kalla till SVT.

– Jag höll samma fart men hon klarade av att växla tempo. Charlotte hade turbon i dag, säger Niskanen.

Efter målgången ser Kalla borde lättad och glad ut över att ha hanterat motgång och slutat på en klart godkänd placering.

– Jag kände mig pigg på slutet. Det känns skönt att ha med sig det här. Det känns som att jag har haft en stigande form men inte riktigt fått ut det i Toblach och i går.

Övriga svenska placeringar: Ida Ingemarsdotter 12, Maria Rydqvist 13, Anna Haag 21, Stina Nilsson 24 och Evelina Settlin 33.

Följ herrloppet här

Publicerad:

LÄS VIDARE