Han leder Dakarrallyt: ”Kan knappt tro det”

avAnna Andersson

SPORTBLADET

I rally-VM var han överlägsen.
Nu leder Sebastien Loeb Dakarrallyt.
– Det var goda nyheter, säger han.
– Jag kan knappt tro det.

Den första etappen sköts upp eftersom det regnade så mycket att arrangörerna inte kunde garantera förarnas säkerhet och ovädret har stannat kvar över Argentina. Även om den andra etappen mellan Villa Carlos Paz och  Termas de Rio Hondo kunde genomföras fick den kortas av. Bilarna körde 387 km och debutanten Sebastien Loeb var snabbast, 2:23 minuter före Peugeotkollegan Stephane Peterhansel som vunnit Dakarrallyt nio gånger.
 – Vi satt fast efter ungefär halva sträckan och hade tur som kunde ta oss loss. Jag stod stilla i ungefär två minuter och lyckades komma ikapp de andra, men jag fick köra på gränsen och jag var oroad, säger Sebastien Loeb i en kommentar.
– Men bortsett från det hade jag inga problem och jag hittade en bra rytm i körningen.
Ytterligare en debutant från rally-VM, Mikko Hirvonen, körde bra. Han var femma medan fjolårets segrare Nasser Al Attiyah körde säkert och var åtta i mål.

Seel 60:e i mål

– Det var inte alls enkelt, vi fick punktering och blev också stående i leran, säger Attiyah.
– Men vi tappade inte allt för mycket tid.
Många förare hade problem i leran och Nani Roma, som tillhörde favoriterna inför rallyt satt fast i 46 minuter och tappade mycket tid jämfört med sina konkurrenter. Även hemmaföraren Orlando Terranova satt fast, precis som Robby Gordon. Den enda svenska deltagaren, Annie Seel, var 60:e deltagare i mål.
I mc-klassen var det en trekamp mellan Ruben Faria (Husqvarna), Toby Price (KTM) och Alain Duclos (Sherco). Etappen kortades ner från 450 km till 354 km och till slut vann Price som var trea totalt förra året.
I morgon avgörs den tredje etappen, 663 km mellan Termas de Rio Hondo och Jujuy.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally