”Mauler” knockad i första ronden

Egna tränarens ord fällde svensken – i tårar efteråt: ”Det var bara en massa smärta”

Det som skulle bli det största ögonblicket i svensk MMA-historia var över efter två minuter med en Alexander ”The Mauler” Gustafsson i tårar mot sin tränares axel.

Efteråt avslöjade svenskens överman att han fick hjälp av instruktionerna från ”Maulers” tränare att avgöra fajten.

– Det var perfekt tajming, när de sa det så visste jag exakt hur jag skulle göra, sa Anthony Johnson på presskonferensen.

När Alexander Gustafsson besegrade Jimi Manuwa i London förra året klev han in till kompisen Zlatan Ibrahimovics version av den svenska nationalsången.

Det gjorde han i natt också.

Upp emot 30 000 åskådare stod upp i vrålade i Tele2 Arena när ”The Mauler” gjorde entré strax efter halv fyra.

– Det var en höjdpunkt i min karriär. Det var helt magiskt.

Gustafsson log, klev in i oktagonen – och sedan tog det roliga slut.

Rasande tempo

Matchen inleddes i ett rasande tempo. Den 28-årige svensken försökte sätta press på Anthony Johnson, men amerikanen fick snabbt övertaget.

En rak höger, sparkar och ”The Mauler” var nere för räkning.

”Rumble” Johnson fortsatte mata – och efter drygt två minuter tog domaren beslutet att bryta. Ett enda stort antiklimax efter en hel natts väntan på den stora, stora matchen. Johnson firade segern – och Gustafsson var förkrossad.

”The Mauler” föll ihop i tårar och var otröstlig.

– Alex gjorde allt det jag trodde han skulle göra. Jag mår dåligt när jag ser att han gråter, säger Anthony Johnson direkt efteråt.

Sedan lyfte en tårögd Alexander Gustafsson sin motståndares arm i luften och tackade fansen för stödet.

– Jag vill tacka alla som kom hit och stöttade. Det betyder verkligen allt. Vi älskar er exakt lika mycket och hundra gånger tillbaka, hyllar han.

"Skulle arbeta med räckvidd"

Sent i natt berättade Alexander Gustafsson om känslorna efter det blytunga nederlaget.

– Det var bara en massa smärta. Jag hade inte bara förlorat, jag hade förlorat inför 30 000 fans. Det gjorde ont och det gör det fortfarande. Men det som inte dödar härdar, eller hur?

Han förklarade också sitt taktiska upplägg:

– Min plan var att arbeta med min räckvidd och min snabbhet, men han kom åt mig. Jag blev träffad, det kändes jättebra innan och under fighten. Men han såg en öppning och han tog den och jag blev träffad. Så enkelt är det.

Johnsons taktik lyckades

Anthony Johnsons taktik blev desto mer lyckad.

– Min plan var att sätta press och göra det till min match. Jag ville inte att han skulle få igång sitt fotarbete för får han det så vet man att man har en lång kväll framför sig, säger han.

Trodde du att du kunde knocka honom i första?

– Ja.

”Vet exakt vad jag ska göra”

På presskonferensen berättade också ”Rumble” att han hade snappat upp tre specifika ord som Gustafssons tränare sagt – och sen använda dem till sin fördel.

– Jag hörde hans hörna säga ”front push kick”, och eftersom jag är en kickboxare vet jag exakt hur jag ska göra då. Det var perfekt tajming. När de sa ”front push kick” så tänkte jag: ”okej, kör”.

– Och sen boom, gick det som det gick.

Nu blir det av allt att döma Anthony Johnson som får gå en match om mästarbältet i lätt tungvikt mot giganten Jon Jones.

TV: SE KNOCKEN OCH TÅRARNA HÄR

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN