Debutant vinnare i tufft Dakar

Orsaken till dödsfallet fastställd

Han har aldrig tidigare kört ett Dakarrally.

Ändå är ryssen Vladimir Casiljev en vinnare i världens tuffaste rally.

– Det är mördande för bilarna, säger Annie Seel

Den femte etappen mellan Copiapo och Antofagasta i Chile (458 km) vanns överraskande av ryssen Vladimir Casiljev. Han tog sin första etappseger före nästa överraskning, Yazeed Alrajhi, Saudiarabien. Det skiljde bara 20 sekunder mellan de båda i mål.

Trots segern är det fortfarande Nasser Al Attiyah, Qatar, som leder tävlingen. Han slutade fyra på etappen, men utökade sin ledning till över tio minuter totalt eftersom Giniel de Villers, Sydafrika, tappade två minuter på etappen.

Comas comeback

I mc-klassen slog Marc Coma tillbaka. Han tog sin första etappseger för året och knappade in på Joan Barreda Bort som var tvåa i mål och leder tävlingen med lite mer än tio minuter totalt.

- Det var en väldigt tuff etapp, det var fesh-fesh (en speciell väldigt lösa sand) överallt och du kan inte se stenarna framför dig. Det är inte speciellt bekvämt att köra, säger Marc Coma.

– Jag är ändå nöjd med resultatet och det kommer att vara svårt att ta tid från Joan, men jag vet att det är ett långt rally kvar. Under den andra delen av tävlingen har vi två maratonetapper och jag ska köra utav bara helvete ända till den sista dagen.

Mardröm

Bäste svensk var återigen mc-föraren Thomas Berglund, han var 44:a på gårdagens etapp och är 34:a i sammandraget. Övriga två svenskar var inte bland de hundra främsta på sträckan.

För bilföraren Annie Seel det fortfarande ett tufft rally. Hon kör den enda av teamets bilar som är kvar i tävlingen och har varit bland de sista förarna i mål varje etapp:

– Efter den fjärde sträckan kom vi i mål klockan fem på morgonen. Jag har bara sovit tre timmar på tre dygn, säger svenskan som väntas i mål först under fredagen.

–  Det är ett mördande hårt Dakar för bilarna.

•••

I går meddelade argentinska myndigheter att den 39-årige polacken Michal Hernik dog av värmeslag och uttorkning.

Extern länk: Annie Seel beskriver de jobbiga förhållanden senaste dagarna

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.