Sverige föll efter nytt förlängningsdrama

SPORTBLADET

Var på väg att besegra storfavoriten: ”Händer en gång på miljonen”

Sverige var på väg mot en jätteskräll mot Lettland.

Då kvitterade storfavoriten i slutsekunderna, tog matchen till förlängning och vann.

– Det var väldigt sjukt hur det slutade, det ska egentligen inte hända, säger Joakim Kjellbom.

I den första EM-kvalmatchen mot gruppfavoriten Lettland föll Sverige klart med 12 poäng. Därefter följde en förlängningsförlust mot Rumänien och en knapp seger mot Slovakien.

En seger på bortaplan mot Lettland skulle göra att vägen till EM låg öppen för de svenska basketherrarna.

Men den skulle krävas en skräll.

Sverige kopplade dock greppet direkt och ledde den första halvleken med 37-29. Men i den tredje perioden kom svackan och Lettland kunde komma ikapp och förbi.

”Allt gick så fort”

Sverige kunde täppa igen luckan och ledde med 51-50 inför den sista perioden. Den sista perioden blev en ny rysare.

Sverige hade greppet och såg ut att vara på väg mot seger efter en trepoängsledning med tre sekunder kvar. Då fick Lettland straffkast. Hemmalaget satte det första, missade det andra och satte returen vilket innebär 65-65 och förlängning med bara sekunden kvar.

– Allt gick så fort. De slängde bollen och fick returen och fick ta ett taskigt skott som blev en airboll, men det blev en perfekt pass och de kunde lägga i den. Det var väldigt sjukt hur det slutade, det ska egentligen inte hända. Vi hade dem där vi ville, men vi hade väl otur i slutet. Det känns väldigt snopet, säger Sveriges gigant Joakim Kjellbom. 

”Händer en gång på miljonen”

Förbundskapten Vedran Bosnic håller med.

– Jag är mycket bedrövad, men jag är precis lika stolt. Trots ett antal skador, trots att vi möter ett väldigt bra lag på bortaplan så gör vi en fantastisk insats i 39 minuter och 57 sekunder. Att Lettland lyckas få till en förlängning i det läget, det händer en gång på miljonen och nu hände det oss, säger han till förbundets hemsida.

Hoppet lever

Precis som i förlängningen mot Rumänien orkade Sverige inte resa sig och föll med 79-76.

Hoppet om EM lever dock vidare. Vid segrar mot Rumänien och Slovakien på hemmaplan har Sverige chansen att ta sig till mästerskapet.

– Vi visste hur viktig den här matchen var och att vi skulle ha allt i egna händer om vi vunnit de sista, nu kanske det gör det ändå. Det är bara att ladda om. Förhoppningsvis kan Lettland vinna borta mot Rumänien och vi slår dem med mer än fem. Vi får göra vad vi kan, vi har fortfarande chansen, säger Kjellbom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket