Handboll

”Ett av historiens bästa bollandslag”

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Johan Flinck: Frankrike är på samma nivå

CCCP i hockey, USA:s Dream Team i basket, Spaniens fotbollslandslag 2008-12...

Det är där vi ska räkna in detta Frankrike – som ett av tidernas absolut bästa bollandslag alla kategorier.

Frågan är hur länge de kommer att dominera.

Aldrig har så många hållit så mycket på en så stor favorit som handbollsvärlden på giganterna från Frankrike i VM-finalen mot Qatar i kväll.

Ni vet varför.

Så vi är många som är rätt nöjda nu efter att Les Experts, som de kallas, besegrat emirens, IHF:s, legoknektarnas, pengarnas och domarnas Qatar med 25-22.

Men, och det ska påpekas, när Qatar väl tagit sig till finalen på mycket tveksamma grunder så gav de Frankrike en ordentlig match – utan hjälp av domarna. Och det känns ändå bra att finalen blev värdig när VM nu summeras.

För det här tjeckiska domarparet tog inga mutor... förlåt, inga fångar i kväll.

Frankrike har nu vunnit de tio senaste mästerskapsfinalerna man varit uppe i och för andra gången (första gången efter EM 2010) står man där med alla tre bältena som regerande olympia-, världs- och europamästare.

Redan efter VM 2011 konstaterade vi att man passerat Bengan Boys som tidernas främsta handbollslandslag.

Är på samma nivå

Nu är det dags att gå ett steg längre och titta utanför handbollen. Då skulle jag vilja hävda att detta Frankrike är däruppe med Sovjetunionens ishockeylag på 1970- och 80-talen, USA:s Dream Team i basket och det spanska fotbollslandslaget som vann tre raka mästerskap 2008-2012.

Alltså bland världens absolut främsta bollandslag genom tiderna alla kategorier.

Jerome Fernandez, 37-åringen som gick in och definitivt avgjorde finalen, och Thierry Omeyer, 38, är nu historiska då de är ensamma om fyra VM-guld.

Vi var nog många som trodde att den franska guldepoken var över i samband med VM 2013. Nikola Karabatic var på nedgång som huvudperson i en spelskandal, laget hade visserligen tagit OS-guld på sommaren men haft problem att nå mellanrundan i EM ett år tidigare och i detta VM blev det respass i kvartsfinalen.

Men vid EM för ett år sedan visade fransmännen att man var tillbaka och pulveriserade Danmark på deras egen hemmaplan i finalen och i detta VM gick man in som större favoriter än på länge.

Frågan är hur länge denna franska dynasti kommer att regera.

Ja, ”risken” är nog att vi får leva med en fransk dominans ett tag till.

Nästa VM går nämligen i Frankrike och precis som EM 2002 blev för Bengan Boys och Polen vill ha sitt EM 2016 till är nog tanken att VM 2017 ska bli den perfekta avslutningen för denna fantastiska handbollsgeneration.

Och innan dess ska ett OS och ett EM hinna avverkas så det är nog inte omöjligt att Frankrike tar trippeln en tredje gång.

Bara 30 år gammal

Men det är faktiskt inte säkert att det tar slut med hemma-VM 2017.

För det här handlar egentligen inte om en generation franska stjärnor, även om jag tror att VM om två år blir slutpunkten för Omeyer, Guigou, Narcisse och Fernandez, om den sistnämnde inte redan lagt av då.

Den bäste av dem alla, Nikola Karabatic, är bara 30 år och jag tror att spelskandalen bara förlängde hans karriär så han lär köra på fem-sex år till.

Det här laget står inte och faller med Narcisse och Guigou, där finns värdiga ersättare, och Fernandez har visserligen varit en kulturbärare men i spelet har han bara varit hjälpgumma de senaste åren – om än viktig sådan i sina stunder som i kvällens final.

Frankrike har sett spelare som Didier Dinart, Bertrand Gille och Joel Abati tacka för sig men man har ändå fortsatt att dominera.

Den franska generationsväxlingen pågår helt enkelt ständigt. De yngre spelarna skolas i en vinnarkultur och slussas, precis som i Bengan Boys i mitten av 1990-talet eller hos de norska damerna de senaste åren, in i en gynnsam miljö där de får vara med och spela och segra i tre-fyra mästerskap innan de ska ta över på sina respektive positioner. Till skillnad från till exempel de svenska herrarna där spelare som Viktor Östlund, Markus Olsson och Magnus Persson ”tvingas” ta bärande roller direkt.

Arrogant vinnarskalle

Det är egentligen bara på målvaktssidan som det känns tomt bakom Omeyer i Frankrike. Men så har heller aldrig den arrogante vinnarskallen tillåtit någon annan målvakt växa ut som alternativ bakom honom, varken i klubblag (fråga Andreas Palicka) eller landslag. Så ingen kan heller veta vem som står där redo när han väl kliver åt sidan en gång för alla.

Lyckas Frankrike med det skiftet också kan Les Experts fortsätta dominera i många år, åtminstone till den dag Nikola Karabatic tackar för sig.

Måste passa på att hylla Valero Rivera – ett taktiskt geni som trots allt var nära att fälla självaste Frankrike.

Med samma domare som i kvartsfinalen eller semifinalen hade det blivit guld till Qatar.

Polen tog brons till slut. Underskattade vi dem efter att de besegrat Sverige i åttondelsfinalen?

Både ja och nej.

Nej, sett till matchen mot Sverige. Där var polackerna inte bra och Sverige hade en jättechans att nå en kvartsfinal.

Ja, sett till vilken kapacitet de hade till slut.

Danijel Saric – aldrig har en handbollsspelare tjänat så mycket pengar på så kort tid. Medan hans lagkamrater ”tvingats” skriva på för flera år för qatariska klubblag och legat på landslagläger i månader skrev målvakten på för Qatar i december och återvänder till Barcelona i morgon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll