10 skäl att följa basket-VM

SPORTBLADET

Sportbladets Malin Wahlberg listar bästa spelarna

LeBron James, Kevin Durant, Tony Parker och Blake Griffin ­saknas.  Men basket-VM vimlar av stjärnor.

Sportbladet basketexpert Malin Wahlberg listar 10 skäl att följa VM.

1. Anthony Davis

21 år, forward/center, USA

Var med och tog OS-guld för två år sedan, men fick då stå i skuggan av stjärnor som LeBron James och Kobe Bryant. Nu är det dags för 21-åringen att leda USA. Valdes först i draften för två år sedan och snittade 20,8 poäng för New Orleans ­Pelicans den här säsongen.

2. Stephen Curry

26 år, guard, USA

  26-åringen, som kan se till att det regnar treor, har haft ett bra flow i Golden State och snittade 24 poäng förra säsongen. Sa så sent som för två veckor sedan att han är en bättre offensiv spelare än LeBron James.

3. James Harden

25 år, guard, USA

  Det saknas inte självförtroende i det amerikanska laget. James Harden följde upp Currys kaxiga utspel med att ta det ett steg längre. På frågan om vem som är den bästa spelaren i världen just nu svarade han kort: ”Jag själv”. Nu är det upp till bevis. Harden kommer att ha en stor roll i det amerikanska laget och garanterat leverera poäng.

4. Marc Gasol

29 år, center, Spanien

  120 kilo rutin och klass. Det är Gasolbröderna som, tillsammans med Rubio och Ibaka, ska sänka USA. Spaniens coach Juan Orenga har sagt att laget är ”designat för att slå USA” och Marc Gasol kommer att ställa till stora problem under korgen såväl för USA som för andra lag.

5. Serge Ibaka

23 år, forward/center, Spanien

  Ibaka är tillbaka. Spanien fick klara sig utan Oklahoma City Thunder-stjärnan i EM förra året, men nu ska han leda Spanien till guldet. Kan stoppa världens bästa spelare med sitt försvar och har heller inga problem med att hitta korgen.

6. Ricky Rubio

23 år, guard, Spanien

Han är inte känd för att vara en speciellt bra skytt och inte för att göra speciellt många poäng. Men bolltrollaren Ricky Rubio ligger bakom de flesta. Kommer att leda Spanien i jakten på guldet.

7. Nicolas Batum

25 år, forward, Frankrike

  Utan Tony Parker i laget är det Batum som ska leda Frankrike. Han är inte känd för att vara en superscorer i NBA, men med sitt grymma försvarsspel och sin mångsidighet är han definitivt en spelare att ­hålla ögonen på.

8. Derrick Rose

25 år, guard, USA

I Durants, Griffins och LeBrons frånvaro får vi ändå se ett stjärnspäckat amerikanskt lag. Rose är tillbaka efter sin svåra knäskada och det återstår att se på vilken nivå. Om USA ska vinna guldkampen mot Spanien kommer Chicago Bulls guard att spela en viktig roll.

9. Dante Exum

19 år, guard, Australien

  Valdes som femte spelare i årets NBA-draft av Utah Jazz och har ­­redan blivit en publikfavorit. Spås bli en världsspelare och nu får den 1,96 meter långe guarden visa upp sig på den stora scenen för första gången.

10. Giannis Antetokounmpo

19 år, forward, Grekland

  NBA:s yngste spelare den gångna säsongen kallas ”The Greek ­Freak” av en anledning. Den galet atletiske 19-åringen har charmat Milwaukee Bucks-fansen och är nu redo att ta sig an VM.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket