Northug tog VM-guld i sprint

avFredrik Jönsson, Malin Wahlberg, Petra Thorén

SPORTBLADET

Kramades om av brorsan efter finalen

1 av 6

Falun/Stockholm. Petter Northug var bäst när det gäller.

Han plockade sprintguldet i VM i Falun – och grät efter succén.

– Det guldet betyder allt, säger Northug.

Brorsan Tomas Northug hade imponerat under sprinttävlingen, men när det var dags för final stod Petter Northug i centrum.

Han drog upp ett rasande tempo i finalen, och såg ut att ha avgjort tidigt. Men Federico Pellegrino, Italien, kom tillbaka och tog över ledningen. Men vid den sista backen tog Petter Northug sats och gick förbi italienaren.

”Därför jag kom hit”

Väl inne på upploppet var det flera åkare som spurtade frenetiskt för att nå guldet. Petter Northug visade en enorm styrka och höll undan.

– Det betyder väldigt mycket för mig att få det första guldet. Det är det som har drivit mig. Det här guldet betyder allt, det går inte med ord att beskriva vad det här betyder för mig.

När Northug stod överst på prispallen och hörde den norska nationalsången kunde 29-åringen inte hålla tårarna borta.

Northug, som kämpat med att komma tillbaka efter rattfyllan i maj, var känslosam även senare.

– Efter det som hände i vår kände jag att det var en sak jag var skyldig de runt mig och en sak jag var skyldig de norska folket och det är att visa att det går att resa sig. Mitt svar till det är att vinna VM i Falun, därför blir det extra starkt när man vinner ett lopp som i dag, säger han.

– För mig och för de runt mig och för folket tror jag att det här blir det guldet som betyder mest. Jag har aldrig känt en sådan lättnad efter målgång någonsin.

”Det är stort”

Alex Harvey, som avslutade fantastiskt på upploppet, knep silvret. Bronset gick till Ola Vigen Hattestad.

Tomas Northug, som blev sist i finalen, kramade om brorsan när han låg utslagen på snön.

– Det är stort och betyder mycket att få tävla mot min bror. Förmodligen mer för mig än för honom. Det rör mig nästan mer än guldet att Tomas har förstått om man ska upp i toppen så får du kavla upp armarna. Han har verkligen gjort det jag hoppats att han skulle göra.

Tomas Northug:

– Petter sa att det var viktigt för honom. Det var speciellt att åka tillsammans med honom och se han vinna. Det betyder mycket efter det året vi har haft, säger Tomas.

ARTIKELN HANDLAR OM