Mycket kvar att göra: ”Är gammalmodigt”

Foto: Britta Johansson Norgren.
SPORTBLADET

Under 56 år var det förbjudet för kvinnor att åka Vasaloppet.

Fortfarande finns det mycket att göra, menar tjejerna i SkiProAm.

– Det har varit lite så att ”oj” helt plötsligt kommer första damen i mål, säger Britta Johansson Norgren.

Vasaloppet var länge en uppvisning i manlig skidstyrka. Inte förrän 1981 tilläts damer att delta och så sent som 1997 blev det en tävlingsklass.

När Britta Johansson Norgren tittar i backspegeln känns den tiden avlägsen och gammeldags.

– Och då är det ändå inte så länge sedan vi började köra, säger hon.

Vill skapa sina egna lopp

I dag åker den svenska fjolårstvåan och en annan stark åkare i Lina Korsgren (trea i Tjejvasan i veckan) för SkiProAm – långloppsteamet som enbart består av tjejer.

Deras teamchef jobbar mycket med att få tjejerna att starta före killarna i långloppen för att ge dem en möjlighet att skapa sina egna lopp och lägga upp en taktik, i stället för att tappa bort varandra i stor trängsel och hamna i stavbrottsrisk. I många lopp har det blivit så – men det gäller inte i Dalarna.

– Det är vårt team som har sett till att det blivit så, det fanns det ingen tanke på innan. De jobbar väl fortfarande med Vasaloppet men de är lite gammalmodiga, säger Lina Korsgren.

”Skulle inte göra så mycket”

– De vill få den där maffiga starten, men vi menar på att det inte skulle göra så mycket om vi stack i väg en kvart innan. Herrarna kommer ju att komma ifatt oss i alla fall, men då har vi ändå skapat oss vårt egna lopp innan de kommer.

ARTIKELN HANDLAR OM