Dubbla svenska kvalsegrar i Lahti

Foto: Johan Edin.
SPORTBLADET

Hanna Falk vann damernas och Johan Edin vann herrarnas sprintkval i Lahti.

Men minst lika glädjande var Erik Silfvers prestation.

24-åringen blev femma – och räddade Sverige från att förlora en kvotplats.

De senaste säsongerna har Sverige varit en av världens bästa sprintnationer på herrsidan. Emil Jönsson och Teodor Peterson har var sin totalseger i sprintcupen och bakom dem har ett tiotal åkare tagit poäng.

Men i vinter verkar något ha hänt. Inte nog med att stjärnduon har underpresterat, dessutom har de blågula åkarna därbakom haft det tungt.

Silfver femma i kvalet

Inför dagens tävlingar i Lahti hade bara åtta svenska herråkare tagit världscupspoäng i sprint, vilket är så dåligt att lagets kvot på sex åkare per tävling var hotad.

En till svensk var tvungen att ta sig in topp 30 för att Sverige ska få fortsätta skicka sex åkare också nästa vinter. Det ordnade Erik Silfver med bred marginal. 24-åringen som tävlar för IFK Umeå debuterade i världscupen i Östersund veckan före VM. Då var han en halvsekund från att ta sig vidare från kvalet.

I dagens fristilssprint var han femte bäst av alla, före stora namn som Ola Vigen Hattestad, Federico Pellegrino och Petter Northug.

Teodor hopplöst efter

De svenska kvalframgångarna stannar inte där. Johan Edin vann herrarnas sprintkval medan Hanna Falk vann damernas. Däremot fortsätter Teodor Petersons bekymmersamma vinter. På VM såg det ut som att formen var stigande, men i Lahti var han nio sekunder från Edin och först på 59:e plats.

På damsidan tog sig Hanna Falk (1), Jennie Öberg (8), Jonna Sundling (14), Ida Ingemarsdotter (17) och Linn Sömskar (18) vidare medan Maja Dahlqvist (39) slogs ut.

På herrsidan gick Johan Edin (1), Erik Silfver (5) och Calle Halfvarsson (28) vidare medan Anton Lindblad (34), Teodor Peterson (59) och Jesper Modin (60) slogs ut.

ARTIKELN HANDLAR OM