Alfelt: Vilket läge, Rosengård

SPORTBLADET

Det var hårt och grinigt – en härlig CL-match

Foto: Lena Gössling och Ramona Bachmann i en av många, heta dueller.

WOLFSBURG. FC Rosengårds tränare Markus Tilly sa det bäst efter den oavgjorda första kvartsfinalen mot världens bästa klubblag, Wolfsburg:

– Att komma hit och vara besviken efter 1–1, då måste man vara nöjd.

Foto: Zecira Musovic svarade för en stark insats i Rosengårds mål.

Rosengård skaffade sig ett dröm­läge inför lördagens retur i en tuff kamp som skickade två Rosengårdspelare till sjukhus.

Den första internationella matchen på nybyggda AOK Stadium blev ett högklassigt drama.

Det var massor av tuffa närkamper och en fransk domare, som inte var det minsta mogen att döma på den här nivån, sprang runt och visslade tafatt.

Marta blev målskytt och utbuad efter en felaktig utvisning, plus att hon var inblandad i en tveksamt friad straffsituation.

Målvaktsjunior glänste

Wolfsburg startade med hög, hård press som störde Rosengård. Upp­spelen från backlinjen var direkt dåliga och hemmalaget skapade snabbt fyra bra chanser. Så långt räddades Rosengård av sin målvakts­junior Zecira Musovic som briljerade med bland annat en fantastisk räddning på ett skott från frispelade anfallsstjärnan Alexandra Popp.

En otäck skada ändrade match­bilden. Line Röddik Hansen fick en armbåge i huvudet i en luftduell och blev liggandes på gräset med en stor svullnad över ena ögat. Sjukpersonal dolde den liggande Rosengårdspelaren med filtar innan hon bars ut på bår för transport till sjukhuset.

Therese Sjögran byttes in. Rosengård fick bättre bollkontroll i mittfältet samtidigt som Anita Asante flyttades ner och stabiliserade försvaret.

Rosengård flyttade upp spelet. Anja Mittag kom till två bra avsluts­lägen. Slarvade bort det första och sköt okej i det andra, men inget mål. Utdelningen kom i stället när Mittag i andra halvlek spelade fram Marta till ett bra läge i Wolfsburgs straffområde. Säker avslutning gav bortamålet som kan betyda semifinal.

Spelmotorn på skadelistan

Fortsättningen blev fysisk. Marta dundrade in i Caroline Hansen och även om Marta efter matchen kunde visa upp två rejäla jack i skenbenet gjorde danskan inget fel i situationen. En felaktig utvisning som gör returen ytter­ligare svårare för Wolfsburg. Utöver avstängda Hansen fick Wolfsburg även spelmotorn Lena Gössling skadad vilket blir ett kännbart avbräck för mittfältsspelet då Nadine Kessler saknas sedan tidigare.

Även Rosengårds mittback Emma Berglund är ett frågetecken till returen. Emma spelade med svåra smärtor i vänsterhanden och fick efter matchen även hon åka till sjukhus där det konstaterades att hon fått en fraktur och gipsades.

Wolfsburg borde nog fått straff när Marta sparkade högt och träffade Vanessa Bernauer på hakan, vilket i och för sig Marta försäkrade att hon inte gjorde. Leta efter tv-bilder på situationen och döm själv.

Amanda Ilestedt kunde åkt ut redan i första halvlek när hon slog knyt­näven i ryggen på en liggande motståndare.

Kan få sällskap av Linköping

Det var hårt, det var grinigt, det var fajt om varenda boll. Det var en härlig Champions League-match där Rosengård visade att det går att utmana laget de flesta ser som det bästa av alla.

Ramona Bachmann var tillbaka och gjorde en briljant första halvlek med sin snabbhet och bollkontroll. Marta visar kvalitet i situationer som gäller något och Anja Mittag har förmåga att dyka upp i farligheter även när hon inte är med mycket i spelet. Längst bak kan Rosengård ha visat upp Sveriges kommande landslagsmålvakt i CL- debutanten Zecira Musovic.

Med mer skärpa från start och Sara Björk Gunnarsdottir mer delaktig i spelet kan Rosengård mycket väl ta sig till semifinal. Fortfarande är det Wolfsburg som har pressen på sig eftersom man måste göra mål på Malmö IP:s konstgräs.

Där kan man få sällskap av Linköping som egentligen var mycket bättre än sin motståndare Bröndby men som inte kom närmare mål än träffar i stolpe och ribba. Charlotte Rohlins självmål gav en tung 0–1-förlust men läget ser ändå bra ut inför returen.

ARTIKELN HANDLAR OM