Brad Walker ”Min förhoppning är att jag får behålla rekordet”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Brad Walker.
Foto: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Brad Walker.

Brad Walker är VM-guldmedaljör och amerikansk rekordhållare i stavhopp.

Men han ser ut att bli av med rekordet till Armand Duplantis – något han tycker är fel.

– Min förhoppning är att en amerikansk rekordhållare antingen kämpar om eller vinner medaljer för USA, säger han till Sportbladet.

Under ett par år i mitten på 00-talet var Brad Walker världens bästa stavhoppare. Han vann inomhus-VM 2006 och följde upp med VM-guldet 2007 i Osaka. Året efter tog han också över det amerikanska rekordet från Jeff Hartwig när han hoppade 6,04 på OS-uttagningarna i Eugene.

Men i söndags blev han av allt att döma av med det till svenske Armand Duplantis. 6,05-hoppet räknas nämligen som amerikanskt rekord också eftersom reglerna inte gör någon distinktion kring om man tävlar för landet man har medborgarskap i eller inte.

Som exempel har Armand Duplantis redan det amerikanska juniorrekordet ratificerat sedan tidigare, trots att han även då tävlade för Sverige i juniorsammanhang.

Foto: REUTERS X90041
Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Duplantis tog EM-guld – och såväl svenskt som amerikanskt rekord.

När Sportbladet når stavhoppslegendaren per mejl är han kritisk till den uppkomna situationen.

”Det är upp till USATF (USA:s friidrottsförbund red. anm.) att bestämma hur man ska gå vidare med frågan. Men jag var alltid väldigt stolt över att representera mitt land på internationella mästerskap och min förhoppning är att alla amerikanska rekordinnehavare, oavsett gren, antingen har vunnit medalj eller kommer försöka vinna medaljer för USA”, skriver han och fortsätter:

”Eftersom Mondo valt att tävla för Sverige så ska guldmedaljer i OS och VM vara svenska, vilket är helt riktigt. Men då skulle det också vara rimligt att det är i Sverige han sätter nationsrekord.

Bäste 18-åringen genom alla tider

Men tro inte att kritiken på något sätt är riktad mot ”Mondo” från Brad Walker. Tvärtom.

Han hyllar Duplantis som den kanske bästa friidrottsjunioren genom tiderna. Och han har till och med tagit fram statistik som backar upp det.

”Det är helt överväldigande. Det är faktiskt svårt att förstå att han gör det här vid 18 års ålder. För att sätta det här i perspektiv kan man använda IAAF:s poängtabeller för att hitta jämförbara prestationer. Till exempel är 6,05 värt precis samma som 19,62 på 200 meter och Usain Bolts juniorvärldsrekord är 19,93. Andra jämförbara resultat är:

100 meter: 9,79.

400 meter: 43,57.

2,41 i höjdhopp.

18,09 i tresteg.

Ja, faktum är att att det är bättre än någon annan 18-åring i någon gren någonsin. Ganska galet!”

Publicerad:

LÄS VIDARE