Stafettsprickan: ”Måste utvärdera om vi ska fortsätta”

avErik Karlsson

Foto: BILDBYRÅN
Henrik Larsson och Karin Torneklint.

BERLIN. Henrik Larsson är Sveriges mest spännande sprinttalang på EM.

Men när stafettlaget ska slåss mot Europaeliten gör han som många föregångare och nobbar laget.

– Nu är vi rankade sist av 16 lag, då är det inte jätteroligt, säger han.

– Vi måste ha en utvärdering om vi ska fortsätta ha stafettlag, säger Karin Torneklint.

EM inleder första dagen med bland annat försök på 100 meter. Sverige kommer till start med tre stycken herrlöpare. Erik Hagberg och Dennis Leal springer loppen som ett genrep inför stafetten 4x100 meter. Men Sveriges klart snabbaste löpare i år, jättetalangen Henrik Larsson, är på plats i Berlin enbart för 100 meter.

Stafettsatsningen har han avstått.

– Det är mest för att jag har tränat för JVM (tidigare i somras) så jag inte kunnat vara med på stafetträningarna och efter det här ska jag åka till Danmark och springa 100 meter, 200 meter och stafett på nordiska juniorlandskampen, säger 18-åringen som bara är fyra hundradelar från seniorrekordet.

Ja, skälen är goda men sätter också fingret på ett problem svenska stafettlag haft i flera år. Flera av de bästa löparna, särskilt på herrsidan, har avstått att vara med i de stafettsatsningar som förbundet lägger stora resurser på.

Även Henrik Larsson är tveksam inför framtiden.

– Det beror väl lite på, kan man se att vi har en chans att ta medaljer så skulle det definitivt vara kul, men nu är vi rankade sist av 16 lag, då är det inte jätteroligt, säger han.

Vill ta efter Italien

Stafettkuggen Erik Hagberg säger att han förstår att Henrik Larsson avstått i år men tycker samtidigt att det är viktigt att de bästa är med på sikt.

– Är vi de fyra bästa som tränar tillsammans kan vi springa snabbt på mästerskap. Men det landar mycket i ekonomi, säger han och fortsätter:

– Titta på Italien som varit väldigt bra, där träffas stafettlaget på läger en vecka i månaden året runt. De kanske har snittat 10,30 men har väldigt bra växlingar och kan ta medaljer på mästerskap.

Förbundskapten Karin Torneklint:

– Vi måste göra någon form av utvärdering om vi ska fortsätta eller inte ha något stafettlag. Men nu är det många nya, unga killar så jag hoppas vi kan få drag kring det, säger hon.

Om det blir ett omtag, är du sugen då Henrik?

– Jag tänker på mig själv främst och vad jag ska göra, men det är inte så att jag är anti stafett. Det är definitivt något jag skulle kunna göra, säger han.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM