Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Hoppas på rejält svenskt lyft

Publicerad:
Uppdaterad:
Michel Tornéus
Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN
Michel Tornéus

KARLSTAD. Karlstads Grand Prix har lockat i stort sett varenda svensk medaljkandidat i en stad där ”sola” aldrig har skinit så mycket så mycket som just den här sommaren.

Och jag hoppas på ett rejält svenskt lyft inför EM.

Det behövs om det ska bli en ny fest i Berlin i ett ganska kompakt friidrottsmörker.

Förbundskapten Karin Torneklint ser trots mörkret fyra svenska medaljer som ett mål i Berlin då EM startar om två veckor.

– Ja, vi tog ju fyra medaljer i Amsterdam senast, så en rimlig målsättning är att göra det igen, säger hon.

Men två av de svenska medaljörerna i Amsterdam, är stora frågetecken den här gången,

Lovisa Lindh, som tog brons på 800 meter, har inte varit i närheten av fjolårsformen efter sin fotskada. Det vore ett mirakel om hon kom tillbaka till de formen på den korta tid som är kvar till EM.

Och skadeförföljde Michel Tornéus har bara gjort två tävlingar på hela säsongen och landade på 7.56 i de senaste i italienska Bellinzona de 18 juli.

Tävlingen här i Karlstad känns som sista chansen att visa någon form av medaljhopp, precis som det var för britten Greg Rutherford som jag såg hoppa i London i helgen.

31-åringen som är regerande europamästare och vunnit två raka EM.

Gyllene tillfälle

Han la ner karriären efter att han hoppat 7,55 i den tävlingen.

Ett gyllene tillfälle för Tornéus och dubbel otur att hans säsong varit en enda skadedrabbad röra.

– De här säsongen har varit en nödlösning och jag försöker ta mig tillbaka just nu. Jag försöker få ihop pusselbitarna inför EM, säger han här i Karlstad.

– Man kan alltid vända och vrida som man vill, men det känns ändå väldigt bra. Jag hoppas kunna hitta tävlingsmänniskan i mig.

Me det skulle vara en sensation om Michel Tornéus var med och slogs i toppen i Berlin med tanke på den säsong och de förberedelser han haft. 

I Amsterdam 2016 tog han EM-silver på 8,21, som mycket väl kan vara ett guldresultat i år i ett Europa där standarden i manligt längd har sjunkit.

Just nu har Sverige fyra aktiva på medaljplats i europastatistiken.

Men ingen toppar sin gren och stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis är närmast med sin andraplats bakom fransmannen Renaud Lavillenie.

Knappt någon som minns honom

Och en av de statistiskt bästa, höjdhopparen Fabian Delryd, är det väl knappt någon som minns längre. Han hoppade 2,33 vid en tidig tävling i maj, fick göra Diamond League-debut i Oslo och försvann lika snabbt som ha dykt upp. Skadad.

Han hade hoppats kunna få ett sista stort test här i Karlstad, men tvingades ställa in.

– Men jag har varit i kontakt med folket runt Fabian och de har inte räknat bort en EM-start än, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Det är stavhopparen Armand Duplantis som är det största svenska medaljhoppet just, då Meraf Bahta blivit omsprungen rejält av två europeiskor på 5000 meter.

Och den svenska friidrottssommar som började så bra känns inte alls lika hoppfull längre.

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN