Dystra facit som ska undvikas

avPetra Thorén

GÖTEBORG. Hela 67 tillfällen i sista tredjedelen, fem avslut på mål, noll mål.

Landslagets dystra facit från matchen i Ukraina i våras ska inte upprepas.

– I morgon ska det smälla när vi kommer in i "golden zone", säger Kosovare Asllani som kan få en nyckelroll i torsdagens match.

Förlusten i Ukraina i juni var tung. Sverige hade spelmässigt övertag, men Ukraina kontrade in segermålet.

Detta efter en rad misstag från svenskornas sida.

Men den största kollektiva kollapsen var oförmågan att ta tillvara på de möjligheter som laget skapade.

Och nu är VM-kvalet inne i sitt avgörande med tre färre poäng än Sverige hade hoppats på.

Förbundskapten Peter Gerhardsson ger sin syn om vad som gick fel mot Ukraina i somras.

– Vi hade några lägen som var för bra, som vi ska göra mål på. Det är tekniska och taktiska misstag, vi spelar fel, säger han.

”Måste bli hetare”

Väl utmejslat till svart och vitt var skillnaden mellan lagen stor.

– Vi kom in i sista tredjedel 67 gånger, med kontroll. Det var väldigt mycket. Jag tror att Ukraina var inne 18 gånger. Men vi omsatte inte det till avslut och inte till avslut på mål. Vi hade 14 avslut och jag tror att det var fem på mål.

– Vi hade mycket bollinnehav, men man vinner inga matcher på att ha ett stort bollinnehav. Vi kom in i sista tredjedel senast, men vi var inte tillräckligt heta när vi var i "golden zone", menar Kosovare Asllani som lovar bättring i returen på Gamla Ullevi:

– Vi måste bli hetare när chansen dyker upp. Vi måste fokusera på att göra mål, Vi vet att vi har så mycket mer i oss än att förlora borta mot Ukraina. De gjorde det bra, de la sig med elva spelare på egen planhalva, sen ställde de om med två snabba spelare. Det var så de gjorde mål senast.

Hon är själv en av de spelare som ofta kommer i den gyllene zonen, alltså centralt i straffområdet. Och träningarna i veckan pekar på att hon kan komma att ta steget upp i anfallet tillsammans med Stina Blackstenius, om Sverige väljer att spela ett 4–4–2. I så fall med Kosovare Asllani i en släpande forwardsroll om vi ska se till hur det sett ut på träningarna i veckan.

De svenska spelarna förväntar sig inga större överraskningar från Ukrainas sida:

– Jag tror inte de har fler ess i rockärmen, säger målvakten Hedvig Lindahl.