Östberg har grepp om Loeb och finländarna

SPORTBLADET

Anna Anderssons motorlista 12/2

Foto: Mads Östberg har all anledning att vara nöjd.

POLE POSITION

1) Mads Östberg

Trots en sjundeplats på den sista specialsträckan leder han svenska rallyt med 14,8 sekunder före Mikko Hirvonen, Ford.

Superstjärnan Sebastien Loeb är hela 2 minuter och 48 sekunder efter ledaren på en niondeplats och bäste svensk är Patrik Sandell som är sjua. Målgång i Karlstad i morgon.

SVT 24 lördag och söndag kl 20.00, Viasat Motor, söndag kl 08.45.

2) Marcus Ericsson

Sjätteplatsen i kvalet blev till en fjärdeplats i premiären av GP2 Asia. En perfekt start på säsongen och svenskens snygga omkörning av Giedo van der Garde på det sista varvet ger hopp om mer. Mycket mer.

Viasat Motor, lördag kl 14.00

3) Timmy Hansen

Svensken är en av 12 talanger som får chansen i nya FIA Institute Young Driver Excellence Academy. Alex Wurz och Robert Ried ska under ett år trimma killarna mot F1.

– Den här utbildningen är så bra att den ska öppna vägen till F1. Det är FIAs sätt att hjälpa talanger och få oss att gå hela vägen, säger Timmy.

4) Joakim Ljunggren

Han var trea i den andra deltävlingen av inomhus-VM i enduro och nu är han tvåa totalt, leder gör Tadeusz Blazusiak, Polen. Finalen körs i Portugal den 5 mars och målet är att behålla andraplatsen.

– Men gör han bort sig så är det klart att det finns en vinstchans, säger svensken.

5) Nick Heidfeld

Ligger i poleposition för att ersätta Robert Kubica hos Renault. Han och tredjeföraren Bruno Senna testar för Lotus Renault i Jerez i helgen.

6) P-G Andersson

Det faktum att han kör svenska Rallyt är fantastiskt. Att 400 människor samlat in pengar för att möjliggöra starten är imponerande. Han inledde med ledningen efter den första sträckan, men på den andra körde han in i en snöbank.

7) Patrik Sandell

Han gör som P-G Andersson och kör IRC i år. Det blir sju tävlingar för rallyföraren och hans nye kartläsare Staffan Parmander. Just nu kör han svenska rallyt och är bäste svensk efter sju sträckor.

8) Colin Turkington

Kör för Flash Engineering under årets STCC-säsong. Han har tidigare tävlat i BTCC och WTCC. Detta gör STCC mer internationell än tidigare, eller vad sägs om förare som James Thompson, Tommy Rustad, Jason Watt, Jan Magnusen och så den förre WTCC-svensken Rickard Rydell?

9) F150

Ford har hotat med att stämma Ferrari på grund av namnet på den nya F1-bilen. Ford har sedan 1975 en pickup med namnet F-150 och den är en av företagets mest sålda bilar. Därför byter nu Ferrari namn på bilen till F150th Italia. Även Sauber använder sig av ett redan existerande bilnamn, C30. Volvo som har den modellen ska se över ärendet.

10) Michael Schumacher

Mercedesföraren var snabbast under gårdagens F1-tester i Jerez. Under torsdagen var det Felipe Massa som var kvickast. Testerna fortsätter under helgen.

MOTORSTOPP

I söndags kraschade F1-föraren Robert Kubica. Han fick tillstånd av Renault att köra ett rally mellan två viktiga F1-test och efter smällan är säsongen troligen över. Även om han lämnat intensiven så opererades han igen i går. Själv satsar han allt på en comeback.

ARTIKELN HANDLAR OM